Русия губи 90% от своя ключов европейски пазар за петрол още преди санкциите

Комбинираните потоци за България и Румъния останаха непроменени при 146 000 барела на ден, по-малко от половината от пиковия обем през юни. Почти целият обем завършва в България

07:54 | 22 ноември 2022
Обновен: 07:57 | 22 ноември 2022
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Остават само две седмици до влизането в сила на санкциите на Европейския съюз, a Русия вече е загубила повече от 90% от пазара си в северните страни на блока, преди това опората на доставките от балтийските и арктическите терминали.

Русия доставя само 95 000 барела на ден до Ротердам – единствената останала европейска дестинация за доставки по море извън басейна на Средиземно/Черно море – през четирите седмици до 18 ноември. Това е спад от над 1,2 милиона барела на ден, изпращани до пристанищата в региона всеки ден в началото на февруари. Държави като Литва, Франция и Германия спряха такъв внос преди няколко месеца, докато Полша последва примера през септември.

Три четвърти от суровия петрол, натоварен в балтийските пристанища на Русия, сега се насочва към Азия, като индийските рафинерии изкупуват барели, за да се възползват от гратисния период, предложен от САЩ и Обединеното кралство и който се очаква да бъде приет и от ЕС. Това ще освободи от санкциите товари, които са натоварени преди забраната да влезе в сила на 5 декември, стига да бъдат доставени до 19 януари.

Очаква се страните от Г-7 да обявят нивото на тавана на цените си за доставките на руски суров петрол в сряда. Товарите, закупени на цени над това ниво, биха загубили достъп до европейски и британски кораби, застраховки и други услуги.

Общите обеми, доставени от Русия, паднаха до деветседмично дъно от 2,67 милиона барела на ден през седемте дни до 18 ноември, докато по-малко променливата четириседмична средна стойност също се понижи, въпреки че остана над 3 милиона барела на ден за шеста седмица. Продължаващите спадове допринесоха за спадането на седмичните приходи на Кремъл от търговията с петрол до най-ниското ниво от началото на януари.

Обемът на суровия петрол на корабите, насочени към Китай, Индия и Турция, трите страни, които се очертаха като най-големи купувачи на изместените руски доставки, плюс количествата на корабите, които все още не показват крайна дестинация, нарасна до рекордните 2,45 милиона барела на ден през четирите седмици до 18 ноември.

Отклоняването на руския износ на суров петрол към Азия променя търговските потоци и дава нов живот на стареещите петролни танкери, които иначе щяха да отиват за скрап.

А танкерите, превозващи руски суров петрол, стават все по-уклончиви относно крайните си дестинации. Има голям скок в плавателните съдове, напускащи Балтийско море и показващи следващата си дестинация като Порт Саид или Суецкия канал. Остава вероятно повечето от тези кораби да започнат да сигнализират за индийските пристанища, след като преминат през канала.

Товар суров петрол от пристанище Мурманск достигна Китай по Северния морски път покрай арктическото крайбрежие на Русия. Петролният танкер "Василий Динков" пристигна до пристанището Рижао в петък, където сега е закотвен в очакване на разтоварване.

Потоци суров петрол по дестинация:

На средна основа за четири седмици, общият износ по море се понижи за втора седмица до средно 3,07 милиона барела на ден. Потоците останаха над 3 милиона барела на ден за шеста седмица. Доставките за Азия достигнаха нов връх, докато тези за Европа продължиха да се движат в обратна посока.

Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са превози, извършвани от KazTransoil JSC, които преминават транзитно през Русия за износ през Уст-Луга и Новоросийск.

Казахските количества се смесват със суров петрол от руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването в Украйна от Русия Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, изпращани от руски компании. Транзитният суров петрол е специално освободен от санкциите на ЕС.

 Азия

Доставките до азиатските клиенти на Русия, плюс тези на кораби, които не показват крайна дестинация, които обикновено завършват или в Индия, или в Китай, се увеличиха за четвърта седмица през седемте дни до 18 ноември. Обемът на суровия петрол, насочен към Азия, достигна 2,1 милиона барела на ден на четириседмична подвижна средна база, с още 75 000 барела на ден на танкери, чиято точка на разтоварване е неясна. Комбинираната цифра постави нов връх за годината досега.

Всички танкери, превозващи суров петрол до неидентифицирани азиатски дестинации, сигнализират за Порт Саид или Суецкия канал, като крайните точки на разтоварване е малко вероятно да бъдат очевидни, докато не преминат през водния път в Червено море, най-рано. Повечето от тези кораби завършват в Индия, като някои се насочват към Китай, а единични кораби отиват към други дестинации като Обединените арабски емирства или Шри Ланка.

Европа

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни падна до най-ниското си ниво за годината досега, средно 569 000 барела на ден през 28-те дни до 18 ноември. Потоците са намалели със 131 000 барела на ден, или 19%, от периода до ноември 11. Тези цифри не включват пратки до Турция.

Обемът, изпратен от Русия до северноевропейските страни, спадна до ново дъно, като Ротердам е единствената дестинация за доставки в региона за девета седмица. Потоците към региона спаднаха до 95 000 барела на ден през четирите седмици до 18 ноември, спад от над 1,2 милиона барела на ден преди войските на Москва да нахлуят в Украйна в края на февруари.

Износът за средиземноморските страни се понижи до 631 000 барела на ден средно през четирите седмици до 18 ноември, спад от 693 000 барела на ден през същия период до 11 ноември. Потоци към региона, включително Турция, която е изключена от европейските данни в горната част на този раздел паднаха за втора седмица. Доставките за Турция остават над 300 000 барела на ден за шеста седмица. Това е повече от три пъти повече от обичайния обем преди руските войски да нахлуят в Украйна и се очаква страната да остане важна дестинация за руския суров петрол, след като санкциите на ЕС влязат в сила на 5 декември.

Комбинираните потоци за България и Румъния останаха непроменени при 146 000 барела на ден, по-малко от половината от пиковия обем, наблюдаван през юни. Почти целият обем, насочен към клиентите в Черно море, завършва в България. Страната си осигури частично изключение от забраната на ЕС за внос на суров петрол по море от Русия, което трябва да подпомогне притока, след като забраната за потоци в други страни от ЕС влезе в сила.

Потоци по местоположение на експорт

Общите потоци на руски суров петрол са намалели с 227 000 барела на ден, или 8%, през седемте дни до 18 ноември в сравнение с предходната седмица. Доставките намаляха от Черно море и Тихия океан, докато износът се увеличи от арктическото пристанище Мурманск. Потоците руски суров петрол от балтийските пристанища Приморск и Уст-Луга останаха непроменени. Цифрите изключват обемите от Уст-Луга и Новоросийск, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Приходи от износ

Постъпленията на Кремъл от митото за износ на суров петрол намаляха с 9 милиона долара до 109 милиона долара през седемте дни до 18 ноември, като четириседмичният среден доход също спадна с 3 милиона долара до 127 милиона долара. Седмичният показател беше най-ниският от първата седмица на годината, воден от спада в обемите. Средната стойност за четири седмици е най-ниската от февруари.

Ноемврийската митническа ставка е 5,83 долара за барел, най-ниското ниво от януари 2021 г., с отстъпка от Urals спрямо Brent през последния изчислителен период, който продължи от 15 септември до 14 октомври, на около 25,50 долара за барел. Митото през декември ще бъде с 8 цента за барел по-високо до $5,91, според данни, публикувани от руското Министерство на финансите.