Путин от години опитва да ограничи западния внос в армията си, без особен успех

Договори за милиарди рубли с руски предприятия закъсняват, а фирмите тайно използват вносни компоненти, включително химикали, специализирани материали и електроника

20:15 | 17 октомври 2022
Автор: Алберто Нардели
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дори преди санкциите да прекъснат достъпа до жизненоважни компоненти и технологии за отбранителната индустрия на президента Владимир Путин, вътрешен преглед на руското правителство установи, че годините на опити за намаляване на зависимостта от вноса са до голяма степен неуспешни.

Неоповестени по-рано оценки показват, че от 2019 г. е въведена програма с конкретни цели, за да се намали зависимостта на Русия от западните части за нейния арсенал до 2025 г. - всичко от радари до модерни подводници до системи за противоракетна отбрана. Но вътрешен преглед на плана 10 месеца преди Путин да нахлуе в Украйна установява, че няма почти никакъв прогрес.

Разговорите с европейски служители, включително тези, запознати с одитния доклад, подчертават продължителната борба на руските компании и министерството на търговията да се откажат от части, доставяни от страните-членки на НАТО и Украйна. Една от руските оценки изрично предупреждава, че държавната програма за обществени поръчки за отбрана може да се провали при по-строг режим на санкции, каза европейски служител, пожелал анонимност, обсъждайки чувствителни въпроси.

Информация за предизвикателствата на Русия при снабдяването с компоненти беше споделена между редица западни правителства и включена в дискусиите за търговските санкции, наложени от края на февруари.

Недостигът на модерни оръжия принуди Русия да разчита на модели от съветската епоха, много от които са по-малко точни и надеждни, според американски и европейски служители. Те казаха, че е малко вероятно Кремъл да може да продължи с масирани атаки срещу украинската инфраструктура, наблюдавани миналата седмица, въпреки заплахите на Путин да продължи да ескалира.

Русия вече има трудности да снабдява своите войски на фронта, претърпя тежки загуби на танкове и самолети и изгаря своя ракетен арсенал, казват служители. В Русия високопоставени служители многократно са казвали, че са в състояние да възобновят силите си в Украйна, а Путин в петък каза, че не съжалява за инвазията.

Откакто избухна войната, САЩ, Европейският съюз и други също удариха Москва със сериозни санкции, включително ограничения, предназначени да спрат достъпа до полупроводници и други ключови компоненти, използвани във високотехнологични оръжия.

„Разходите за Русия – в хора и оборудване – са зашеметяващи“, каза сър Джеръми Флеминг, директор на GCHQ, британската агенция за разузнаване, през седмицата по повод войната в Украйна. „Ние знаем – и руските командири на фронта знаят – че техните запаси и боеприпаси са на изчерпване.“

Програмата за заместване на вноса беше създадена през 2014 г. след предишната инвазия на Русия в Украйна и ускорена с подробни цели, определени през 2019 г. Но това, което беше описано пред Bloomberg като одит от 20 страници от офиса на главния прокурор на Русия през април 2021 г. — обхващащ 177 058 компонента, използвани в 278 вида военно оборудване — открива широко разпространени недостатъци. Само през 2020 г. Русия се надяваше на 18 047 замени, покриващи 43 вида оборудване, но успя да извърши само 3 148 замени в пет артикула, казаха източници.

Представители на Кремъл многократно са казвали, че усилията за замяна на вноса в цялата икономика са пропуснали целите: Путин отбеляза през 2019 г., че „в редица случаи, както показва практиката, са допуснати очевидни грешки при планирането и организацията на работата по заместване на вноса“.

Министърът на търговията наскоро беше назначен за вицепремиер, според руски държавни медии, с по-големи правомощия да работи по заместването на вноса. Недостатъците са обсъдени на срещи, след което са направени публични коментари.

Все пак официални лица казаха, че усилията за ограничаване на зависимостта от чуждестранни компоненти са позволили на индустрията да устои на въздействието на санкциите, наложени след началото на войната. „За някои сектори 100% заместване на вноса не е толкова важно или необходимо. Но тук имаме нужда от това“, каза Путин пред група ръководители на отбранителната промишленост миналия месец, призовавайки да бъде осигурено „възможно най-бързо“.

Програмата за 2019 до 2025 г. имаше за цел да замени вносни технологии, електроника и стоки от първа необходимост за местни еквиваленти или артикули, произведени от нулата, да създаде нови вериги за доставки и да изгради стратегически запас от критични части, се казва в един от документите. Подобни усилия бяха предприети за подмяна на близо 640 компонента с произход от Украйна.

Проверката отчете някои ограничени успехи, казаха хората. Установено е, че почти всички цели за малък брой радио и лазерно разузнавателно оборудване са изпълнени.

В същото време оценката показа, че на програмата за леките многоцелеви хеликоптери Ка-226.80 са предоставени договори за заместване на вноса на стойност над 230 милиона рубли, въпреки че те дори не са част от държавната програма за закупуване на оръжие. Усилията за производство на аналогови електронни компоненти от нулата дори не започнаха: от плана за разработване на 4148 различни аналози през 2020 г. Русия не е разработила нито един.

Един европейски служител каза, че се очаква по-нататъшно влошаване на руското оборудване и въоръжените сили като цяло. Някои от по-модерните оръжия на Русия зависят от чужди компоненти, като крилати ракети, бомбардировачи ТУ-22, подводници, системата за противовъздушна отбрана "Нудол" и противовъздушни радари.

Миналогодишната оценка, която включва обширен списък от примери, също установи, че договори на стойност милиарди рубли с руски предприятия закъсняват, казаха хората. Съответните министерства не бяха в състояние да контролират процеса и чужди компоненти, включително химикали, специализирани материали и електроника, бяха тайно използвани в редица проекти за развитие, според един от цитираните от тях документи.

Властите ясно осъзнаха мащаба на проблема.

Според Кремъл на прокурорите е възложено от Путин да наблюдават напредъка на програмата до 2018 г. Тогавашният руски генерален прокурор Юрий Чайка каза през юли 2019 г., че „заместването на вноса в отбранителната индустрия остава проблем“. Неговият наследник Игор Краснов каза през 2020 г., че това все още е повод за безпокойство.

Одитът също така неволно подчертава степента, в която европейските компании са допринесли за оръжейните запаси на Москва в продължение на години, включително след като Путин анексира Крим през 2014 г.

Оттогава ЕС разшири търговските си ограничения спрямо Москва. Блокът е изнесъл приблизително 90 милиарда евро за Русия през 2021 г., но почти една трета от тях са били ограничени, като стотици артикули са забранени. Последният пакет от санкции включва забрани за няколко електронни компонента, открити в руски оръжия и авиационни части. ЕС също така санкционира полупроводници, квантово изчислително оборудване и устройства, идентифицирани в руско оборудване, използвано в Украйна, както и няколко десетки физически и юридически лица, свързани с нейния военен индустриален комплекс.

Инспекцията за 2021 г. включва проблеми със следните:

Системата за противоракетна и противоракетна отбрана 14Ц033 Нудол, където са поставени 1548 задачи за подмяна на компоненти, но само 0,3%, включително доставка на резервни части, са постигнати досега. Планът беше да бъдат заменени 30 компонента с местни аналози, но тази работа не е започнала.

Радарни системи за ранно предупреждение с голям обсег "Небо-СВУ" и "Небо-УМ". Работата по подмяната на чужди компоненти с местни аналози не е започнала към 2021 г., като целите за внос на резервни части са изпълнени съответно на 20% и 0,7%.

"Мурманск-BN", система за комуникационно разузнаване и заглушаване, за която Русия твърди, че има обхват от 1000 км. Най-малко 111 от нейните компоненти идват от страните от ЕС и НАТО и трябва да бъдат заменени, докато разработването на местни еквиваленти не е започнало.

Непостигане на целите за:

  • Ядрени атакуващи подводници от клас „Ясен“, най-тихите атакуващи подводници в Русия, и по-стари подводници от клас „Акула“ по проект 971M.
  • Бомбардировачи Ту-22 М3 и изтребители бомбардировачи Су-34, заедно с множество видове ракети, включително управляемата противовъздушна отбранителна ракета 9М96 за системите "Редут".
  • Самолетът Ил-96, използван и от Путин за пътуване в чужбина.
  • Фрегати клас "Адмирал Горшков", проект 22350, един от най-модерните руски кораби.        
  • Ракетната система за противовъздушна отбрана Бук-М3.
  • Ударни хеликоптери Ка-52К.     
  • Дронове "Форпост".

Одитът показа, че близо 100 договора, подписани с руски изследователски институти за разработване на вътрешни компоненти след анексирането на Крим, са били забавени.

Опитите за подмяна на украински компоненти също се представиха по-слабо през 2020 г. с 212 замени на четири типа оборудване срещу цел от 260 замени за 12 вида оборудване.

Същата година Москва успя да установи стратегическо снабдяване с резервни части за малко над една трета от 7244 проекта, които беше предвидила, казаха хората, цитирайки оценката. И от 484 проекта, насочени към промени във веригата за доставки, само пет отбелязаха напредък.

„Разчитането на западни компоненти няма да спре военната машина на Русия, но ще забави значително темпото, с което Русия може да възстанови военната си мощ“, според Сидхарт Каушал, научен сътрудник в Royal United Services Institute.

„Въпреки че може да възстанови контрола върху износа чрез избягване или заместване с по-нискокачествени китайски или местни части, това ще създаде предизвикателства по отношение на разходите за осигуряване на компоненти по по-обиколни маршрути и качеството на заместващите компоненти, когато се използват такива“, каза той. „Това от своя страна ще ограничи капацитета на Русия за изграждане на способности в мащаб.“