Износът на дизел от Русия върви към рекорд въпреки санкциите на ЕС

Плановете за товарене на ключови руски пристанища показват спад в графиците за април спрямо март

10:37 | 29 март 2023
Автор: Джак Вителс и Преюла Прем
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Износът на дизел от Русия е напът да достигне рекорд този месец въпреки санкциите на Европейския съюз, лишаващи страната от най-големия ѝ пазар.

Москва засега отхвърля опасенията, че скорошната забрана на вноса на блока ще я принуди да намали износа на фона на липсата на алтернативни купувачи. Вместо това Турция, Мароко и други нации са увеличили покупките - въпреки че някои товари от Русия също се държат в плаващи складове.

Доставките на дизелово гориво от Русия през първите 19 дни на март възлизат на около 1,5 милиона барела на ден, според данни на Vortexa Ltd., събрани от Bloomberg в петък. Ако този процент се запази, този месец ще видим най-високия износ в данните от началото на 2016 г.

„Руските рафинерии работят на високи обороти досега през март, което позволи стабилно производство на дизел“, каза Михаил Турукалов, базиран в САЩ независим анализатор на петролни продукти. „Местните производители изглеждат доста уверени, че могат да продадат обемите си на чуждестранни купувачи - отстъпките, които предлагат, са достатъчно големи и има нови пазари за горивото.“

И все пак бумът на доставките може да не продължи. Плановете за товарене на ключови руски пристанища показват спад в графиците за април спрямо март.

Голяма част от руския износ на дизелово гориво се доставя за Турция. Други вносители са Мароко, Бразилия, Тунис и дори най-големия износител на петрол Саудитска Арабия.

Но също така има значително увеличение на количеството дизелово гориво от Русия, държано в плаващи складове, откакто започна забраната за внос в ЕС - може би знак, че намирането на резервни клиенти се оказва предизвикателство.