Русия разработва собствена технология за втечнен газ, за да увеличи износа

Русия иска да утрои износа на втечнен природен газ до края на десетилетието - амбициозна цел, която ще я превърне в основен доставчик

10:46 | 5 май 2023
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Отчаяно търсейки нови пазари за огромните количества природен газ, които доскоро изпращаше по тръбопроводи за Европа, Русия се е заела с мисията да увеличи значително възможностите си за износ на гориво по море.

Уловката е, че трябва да разработи собствена технология за това, и то бързо.

Русия иска да утрои износа на втечнен природен газ до края на десетилетието - амбициозна цел, която ще я превърне в основен доставчик и, което е от решаващо значение, ще позволи на притежателя на най-големите запаси от природен газ в света да достигне до така необходимите нови потребителски пазари. За да постигне тази цел, Москва ускорява развитието на собствените си технологии за втечняване, за да се конкурира с най-добрите производители на оборудване за втечнен природен газ - от Франция до САЩ – всички, които напуснаха Русия след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г.

ПАО "Новатек", руският частен износител на втечнен природен газ, получи през април патент за своя процес Arctic Cascade Modified, или ACM. Технологията за втечняване на газ се базира на дизайн, който вече се използва в Ямал, първия проект на компанията за производство на супер охладено гориво - и засега най-големия завод за втечнен природен газ в Русия.

Проектът за втечнен природен газ "Ямал", ръководен от "Новатек", работи значително над предвидения капацитет, но производителят се сблъска с проблеми след пускането на линията в експлоатация през 2021 г.

Газът не носи на държавната хазна (или на военната каса на Кремъл) толкова приходи, колкото петролът, но президентът Владимир Путин не може да си позволи да го остави в задънена улица и има няколко решения. Москва вече не може да разчита на Европа да поеме по-голямата част от нейния износ, а усилията за изпращане на повече газ към Китай по тръбопровод могат да отнемат много години, за да се осъществят. Това насочва към втечнения природен газ: съоръженията могат да бъдат изградени в близост до газовите находища и свободно да се транспортират до всяка точка на света, където цените са най-високи или се появи търсене.

"Руска технология за втечнен природен газ в Арктика се превърна в абсолютен приоритет на администрацията на Путин", казва Морена Скаламера, преподавател по руски и международни изследвания в Лайденския университет в Нидерландия. "Определено все още не е близо до жизнеспособен заместител на западната технология, но Русия има стимул да продължи да се усъвършенства в условията на военна икономика."

Друго изпитание на хоризонта е проектът за втечнен природен газ "Сахалин-2" в руския Далечен изток, който за първи път ще извършва годишната си поддръжка на турбините без чуждестранни изпълнители. Работата ще започне от юли и ще продължи около 40 дни, а продължителното прекъсване заплашва да затегне глобалното предлагане и да повиши спотовите цени.

Проблемът отчасти се състои в това, че в продължение на десетилетия Русия се съсредоточаваше върху разрастването на тръбопроводните мрежи от Германия до Турция, което я остави далеч зад останалия свят по отношение на технологиите за втечнен природен газ. През 2021 г., преди войната, втечненият природен газ е представлявал около 15% от общия износ на газ.

Това означава, че един от най-големите износители на въглеводороди в света всъщност е сравнително нов в играта с втечнен природен газ. Проектът "Сахалин-2", подкрепен предимно от чуждестранни фирми, започна през 2009 г., а заводът на "Новатек" в Ямал започна производство през 2017 г.

Технологията за втечнен природен газ е емблематична за проблемите в областта на научните изследвания и иновациите, свързани с изолацията на Москва.

Втечняването на газ е изключително сложно. Съоръженията са огромни чудеса на техниката, които могат да се простират на площта на стотици футболни игрища и струват милиарди долари. Изграждането на една типична инсталация отнема от три до четири години и се състои от лабиринт от тръби, които пренасят, обработват и охлаждат газа до -160C, преди да бъде натоварен в специално проектирани съдове.

Новият проект на Новатек, известен като Arctic LNG 2, използва строителна концепция, използваща гравитационни структури, и изгражда нов строителен център за втечнен природен газ в Белокаменка, близо до арктическото пристанище Мурманск.

След като чуждестранните подизпълнители, включително френската Technip Energies NV, германската Linde и американската Baker Hughes Co. напуснаха през 2022 г.,работата беше предадена на двама нови изпълнители - Nova Energies, контролирана от руската инженерингова фирма НИПИГАС, и новопристигналата Green Energy Solutions LLC, регистрирана в ОАЕ, неизвестна на пазара, съобщи миналата година "Комерсант", позовавайки се на неидентифицирани лица.

Планира се работата да започне до края на 2023 г. Русия може и да успее да постигне тази цел, като се има предвид, че голяма част е била завършена, когато чуждестранните изпълнители са напуснали.

По-широката индустрия за втечнен природен газ остава скептична.

"Истинският потенциал на технологията за втечнен природен газ Arctic Cascade на Новатек ще разберем едва след като съоръженията бъдат пуснати в експлоатация за известно време", каза Клаудио Щуер, директор на SyEnergy Consulting, енергиен консултант, базиран във Великобритания, с около 30-годишен опит в работата по глобални проекти за втечнен природен газ. "В индустрията за втечнен природен газ, докато не се докаже, че дадена нова технология или доставчик работят надеждно, те се считат за недоказани."