Търпимостта на Си към имотната болка наближава границата, като се появява спасение

Тази седмица акциите и облигациите на предприемачите в Китай поскъпнаха поради залозите, че властите може да въведат някои от най-мащабните мерки

10:00 | 25 ноември 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай засилва натиска върху банките, за да подкрепят изпитващите затруднения предприемачи в областта на недвижимите имоти, което е сигнал, че толерантността на президента Си Дзинпин към болките в сектора на недвижимите имоти наближава своя предел.

Тази седмица акциите и облигациите на предприемачите в Китай поскъпнаха поради залозите, че властите може да въведат някои от най-мащабните мерки досега, като създадат проектосписък на фирмите, които могат да получат банкова подкрепа, и обмислят план, който ще позволи на банките за първи път да им предлагат необезпечени заеми.

Запознати лица твърдят, че тези действия целят да облекчат недостига на парични средства в сектора на недвижимите имоти, което подчертава тревогата на висшето ръководство на Китай от продължителната криза. Пекин също така иска да гарантира, че строителните предприемачи имат достатъчно парични средства, за да завършат милионите жилища, които са в процес на изграждане, дори ако това означава допълнителни рискове за банките му.

"Новият кръг от мерки в подкрепа на сектора на недвижимите имоти ще бъде мощен, за да се прекъсне порочният кръг на широко разпространените фалити и да се избегне разпространението на системни рискове", каза Мей Джао, ръководител на отдела за капиталови проучвания в Zhongtai Financial International Ltd.

Новото усилие за укрепване на строителните предприемачи се прибавя към множеството действия през изминалата година, насочени предимно към стимулиране на търсенето на жилища, включително по-ниски първоначални вноски и по-лесни условия за ипотечно кредитиране. Те до голяма степен се провалиха, като продажбите на жилища спаднаха през 18 от последните 22 месеца. Купувачите остават настрана, изплашени от забавянето на строителството, спада на цените и неизпълнението на задълженията от страна на компаниите.

Сега Пекин насочва вниманието си към най-големите банки в света, като ги призовава да отпускат повече кредити и да гарантират, че ръстът на заемите за частни строителни предприемачи съответства на средния за отрасъла. Оптимистичният възглед е, че ако фирми като Country Garden Holdings Co. успеят да използват вливането на парични средства, за да завършат жилищата и да избегнат още по-забележителни фалити, купувачите ще възвърнат доверието си и продажбите ще се възстановят. Банките дори биха могли да избегнат загуби, ако секторът се стабилизира.

"Строителните предприемачи могат да преживеят спада, ако бъде решен проблемът с краткосрочната ликвидност", казва Джиан Ши Кортези, мениджър на фонд в GAM Investment Management.


Репресиите на Китай срещу ливъриджа на недвижими имоти са увеличили лостовете/Продажбите потънаха след като политиката на трите червени линии влоши финансите на предприемачите

Анализаторите на JPMorgan Chase & Co. предупредиха, че разрешаването на банките да предоставят необезпечени заеми на квалифицирани строителни предприемачи "би било рискован ход" за кредиторите, тъй като "би породило опасения относно риска за националната служба и кредитния риск в средносрочен план".

Предишният неуспех на Пекин да убеди търговските банки означава, че изпълнението също остава под въпрос. Дори и да проработи, някои анализатори предупреждават, че мерките все още не са достатъчно мащабни, за да се справят с предизвикателството да съживят пазара.

Досега банките бяха слабото звено в опитите на Китай за оздравяване. Въпреки че от края на миналата година правителството ги призоваваше да отпускат повече кредити, през третото тримесечие заемите за недвижими имоти намаляха на годишна база - за първи път в историята. По данни на китайския финансов регулатор през първите три тримесечия банките са отпуснали 2,4 трилиона юана (336 млрд. долара) под формата на заеми за развитие на недвижими имоти.

Спадът е отражение на непокорната финансова система на Китай: въпреки че банките са предимно държавни, понякога те поставят печалбите си над държавните приоритети. Освен това се борят да изпълняват противоречиви указания, като например да подпомагат пазара на недвижими имоти и да осигуряват финансова стабилност.

Акциите на банките, регистрирани в Хонконг, се понижиха в петък, като големите кредитори като Industrial & Commercial Bank of China Ltd. и China Construction Bank Corp. се понижиха с по над 1%. В сутрешната сесия се понижиха и акциите на компаниите за недвижими имоти, което намали ръста им през тази седмица до около 14%. По-широкият бенчмарк на китайските акции, листвани в Хонконг, се понижи с 1,8 %, което доведе до загуби в Азия и показа, че оптимизмът, стимулиран от неотдавнашните мерки, може би отслабва.

"Търговските банки в Китай, особено най-големите, сега са много предпазливи", предупреди Ли Даокуи, бивш съветник на централната банка, преди последните мерки. "Когато видят признаци за влошаване на състоянието на предприемачите, всяка търговска банка автоматично ще се свие от официално поетите ангажименти за кредитиране."


Всички видове финансиране на недвижими имоти в Китай отбелязват спад/Aвансовите продажби, банковите заеми и облигационното финансиране са намалели.

Резултатите на банките по отношение на изпълнението също са слаби. В края на миналата година те шумно обявиха огромни кредитни линии за строителните предприемачи, но малко от тях бяха реализирани, твърдят запознати. Кредиторите също така избягваха евтиното финансиране на заеми за недвижими имоти, предоставяно от централната банка от миналата година насам.

Макар че тази седмица някои банки поеха инициативата да се свържат със строителните предприемачи за финансова подкрепа на определени проекти, те продължават да се притесняват дали ще бъдат държани отговорни за евентуални лоши дългове, твърдят банкери, запознати с въпроса.

"Действителното въздействие зависи до голяма степен от нагласите на банките", каза Реймънд Ченг, ръководител на отдела за проучвания в Китай и Хонконг в CGS-CIMB Securities.


Кредитите за недвижими имоти в Китай отбелязват първи спад на годишна база/През третото тримесечие запасите от ипотечни кредити също се свиват за второ поредно тримесечие

Нуждите от финансиране са огромни. Само за завършването на строителството на незавършените жилища ще са необходими около 3,2 трилиона юана, пишат икономисти на Nomura в бележка от този месец. Последните мерки изглежда не са достатъчни, за да запълнят тази дупка: Целите за кредитиране на недвижими имоти за банките могат да доведат до отпускането на само 407 млрд. юана допълнителни заеми, заяви в бележка анализаторът на Goldman Sachs Group Inc.

"Наскоро обявените мерки и слуховете за тях няма да бъдат достатъчни, за да спрат забавянето на сектора", казва Рори Грийн, главен икономист за Китай в TS Lombard. Според него са необходими по-ниски лихвени проценти и по-експанзивно финансиране, което вероятно ще се случи през следващата година.

За да се намалят рисковете, длъжностните лица обмислят механизъм, който ще позволи на един кредитор да поеме водеща роля в подпомагането на конкретен строител в затруднено положение, като координира с други кредитори плановете за финансиране, твърдят запознати с въпроса.

Влошени заеми

Китайските строителни предприемачи разчитаха на продажбата на жилища преди началото на строителството, за да финансират развитието си, а заемите и емитирането на облигации бяха второстепенни. Но за много строителни предприемачи финансирането от предварителните продажби е прекъснато, което увеличава нуждата от банкова подкрепа.

И макар че последните мерки са насочени отчасти към ограничаване на фалитите, вече са нанесени много щети. Според оценки на Goldman Sachs около 85% от офшорните облигации за недвижими имоти по стойност са в неизпълнение или подлежат на замяна. Само през тази година офшорни облигации на стойност около 44 млрд. долара са в неизпълнение, според данни на Bloomberg.


Забавянето на продажбите на жилища в Китай се свива с промяна на политиката

Друг фактор е задълбочаването на кризата в жилищния сектор. По данни на Nomura Inc. продажбите в 21 големи града са намалели с 44% спрямо нивата си от 2019 г. в първите седмици на ноември, подобно на темпа на свиване през юли, когато правителството намали ограниченията за покупка на жилища. Това доведе до рали на продажбите в големите градове, което бързо отшумя.

Проблемите на строителните предприемачи с финансирането са довели до "панически очаквания" сред домакинствата, заяви контролираният от китайската комунистическа партия парламент на заседание миналия месец, като призова банките да направят повече.

Спадът може да е намалил опасенията на ръководството относно ефекта от спасяването на имотните магнати. Непредприемането на по-смели действия може да има и политически последици: Домакинствата протестираха, когато имотите, за които са платили, бяха оставени недовършени. Проблемите на пазара на недвижими имоти се отразяват и на икономическия растеж, като засягат доверието на потребителите и допринасят за слабия пазар на труда.

"Определено трябва да се опитаме да спасим строителните предприемачи", казва Андрю Жу, базираният в Пекин мениджър на фонд в Hainan Shire Asset Management Co. "Когато работата ти е да се бориш с пожара, нямаш време да се тревожиш дали един или двама подпалвачи са избягали."