В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Закриването на Централната банка на Аржентина ще е по-силният коз от доларизацията

Анета де ла Мар Икономова, историк и анализатор на международни отношения от Университета Екстернадо де Колумбия, „В развитие“, 24.11.2023 г.

18:40 | 24 ноември 2023
Обновен: 16:16 | 27 ноември 2023
Автор: Антоанет Василева

Пътят на новоизбрания президент на Аржентина Хавиер Милей не е толкова дълъг в политическата сфера. Само преди 2 години той обяви създаването на Алианса „Свободата напредва“.  На практика при кризата, която се развива в Аржентина с висока инфлация и управление, свързано с перонизма, който дойде на власт след друга голяма криза през 2001 г.- спад на местната валута и икономически упадък, управляваше моделът на „кишнерийството“. Това коментира Анета де ла Мар Икономова, историк и анализатор на международни отношения от Университета Екстернадо де Колумбия в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

Това създаде условия, при които се смяташе, че политиката е в ръцете на една привилигерована част от обществото и останалата част влезе в голям упадък – 50% от населението живее бедно, 10% живеят в мизерия. Както посочи Милей, от най-богата държава в света, днес Аржентина е на 130-о място, отбеляза Икономова.

„В първите дни започнаха връзки с различни партии и системи и се свали този дискурс, който беше много агресивен. Сега виждаме един Милей, който успява да говори дори с управляващата политическа сила от перонизма.“

На първо място Милей иска Централната банка да спре да дава пари и да привилегирова част от обществото и политики, довели до тази криза. По-силният коз е спирането на тази банка и закриването, отколкото доларизацията. Все още не е ясно дали доларът ще бъде тази валута, която ще се избере. Разговорът с Международния валутен фонд трябва да се проведе, тъй като Аржентина дължи 42 млрд. долара и големият въпрос е как ще се платят тези пари, а същевременно да се намерят и за доларизация, смята анализаторът.

Води се разговор, в който още не е ясно как ще се случи промяната. Поставянето на свободна търговия и пазар ще предизвика вдигане на цените и по-голяма инфлация. Милей обаче, не е извадил на сцената всичко, което мисли да направи, посочи Икономова.

По отношение на либертарианството Мурай Ротбард е най-близък до модела, който избира Милей и е свързан с подновявано на либертарианството през 90-те години след промените, които се случват след падането на Берлинската стена и края на Студената война. В този модел се поставя основата държавата не само да бъде ограничена, но и правителствата да изпълняват своите задължения и да не отиват по-далеч от това, което са си поставили, за да нямат по-голяма власт в своите ръце. Частната собственост и свободната търговия от своя страна да бъдат основата на държавата, която да не повтаря моделите на организирана икономика и общество, коментира анализаторът.

Според Икономова по-важен за отношенията между Аржентина и САЩ ще бъде новият президент, тъй като на Байдън му остава само една година на власт. Тръмп официално подкрепи Милей и заяви, че това е пътят към големия успех Аржентина да се върне като велика световна сила. Доларизацията ще свърже държавите, но все пак ключовата връзка с Аржентина, е нейното 4-то място в света по находища на литий. В частите на страната, където има находища на литий, има американски и китайски компании. В тази връзка литият е много важен за съревнование между САЩ и Китай. Същевременно Милей посочи, че САЩ и Израел са най-големите му съюзници.

Какви бяха реакциите от останалите латиноамерикански държави с постъпването на Милей на власт?

Китай влезе в Латинска Америка, измести ЕС и е най-големият търговски партньор за латиноамериканските държави. В този случай Аржентина, която е голям производител на соя – тя разбира се отива в Китай, а оттам отиват стоки към Аржентина. Връзките между Аржентина и Китай много са се задълбочили. Дори по време на пандемията от COVID-19 Китай предостави голяма част от ваксините на латиноамериканската страна, припомня Икономова.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.