Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Американският посланик в Япония: Китай отчаяно търси американски инвестиции

Рам Еманюел, американският посланик в Япония, в материал на Bloomberg, излъчен в "Клуб Investor" 25.11.2023 г.

21:00 | 25 ноември 2023
Автор: Георги Месробович

Най-важното, което трябва да се отбележи за срещата между Байдън и Си, че никой от участниците няма илюзии, като се показва, че Китай отчаяно има нужда от американски инвестиции. През Последните 20 години отношенията между двете страни са били доминирани от търговските интереси, а не от интересите на националната сигурност, като трябва да има баланс. Трябва да има диалог и установени линии на комуникация за по-добра дипломация, каза Рам Еманюел, американският посланик в Япония, в материал на Bloomberg, пред Анмари Хордерн на среща на върха на АТИС в Сан Франциско, излъчен в предването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Най-важното, което трябва да се отбележи за срещата между Байдън и Си, че никой от участниците няма илюзии, каза Еманюел. Президентът Си отчаяно се нуждае от американски инвестиции, защото той взема серия от решения в икономиката и политиката, арестувани бяха хора и капиталът се отдръпнал, допълни посланикът.

„Факт е, че на конференцията АРАС към президента се присъединиха другите лидери,  а американските бизнесмени, чиито изобретения и интелектуална собственост буквално се крадат решиха да аплодират на крака президента Си. Това е многозначително, картината от двата екрана показва кой е силен и кой уязвим.“, каза Еманюел.

На въпроса дали директорите, платили за да присъстват на срещата, са сгрешили Еманюел каза, че това е признак колко отчаяно Китай се нуждае от инвестиции.

„Много често, докато бях началник на кабинета на президента, при мен са идвали директори на корпорации, за да ми кажат, че трябва да се откажат от цялата си изследователска и развойна дейност заради кражба на интелектуална собственост, заради непрекъснат шпионаж. Аз им предлагах да подадем оплакване пред Световната търговска организация, но те не искаха да го направят. Така че, според мен ние, като данъкоплатци финансираме тази изследователска и развойна дейност, ние също имаме думата по въпроса.“

Гостът обясни, че последните 20 години отношенията между двете страни са били доминирани от търговските интереси, а не от интересите на националната сигурност, като той смята, че трябва да има баланс.

„В света има три компании, които създават жизнено важно оборудване за производство на полупроводници: Cannon, Tokyo Electron и ASML в Нидерландия. Преди три месеца се установи, че шпионин краде търговски тайни, патентовани открития от ASML. Кражбата не е от Cannon, не е от Tokyo Electron и не е от друга държава, а от Китай.“, каза Еманюел

Като допълни, че не може да се допусне една икономическа система базирана на доверие и върховенство на закона да работи, докато държава краде интелектуална собственост.

„На фона на войната на Русия в и извън Украйна, на фона на тероризма на Хамас и конфликтът в Близкия изток, вчера беше ден за дипломация и диалог. При всички настоящи конфликти, по-добре да се водят разговори. Защо? Защото ние с вас не знаем, никой не знае къде свършва обрата и започва провокацията. Затова е по-добре да има срещи на различни мнения, по-добре е да има диалог, по-добре е да има установени линии на комуникация.“, каза Еманюел.

На въпрос дали би напуснал Япония, за да се върне като помогне за преизбирането на Байдън, гостът отговори, че желае да завърши мисията си.

„Аз харесвам работата си, харесвам цялата си работа, служа по волята на президента на Съединените щати, но аз съм напълно отдаден интелектуално, политически и емоционално и наистина съм щастлив от работата, която вършим.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.