Трескавата разпродажба на акции в Индия дава необичаен сигнал

Почти половината от всички публично търгувани акции са били скрити от вътрешни лица в момент, когато инвеститорите са започнали да гледат на Индия като на рядък източник на бърз растеж в световната икономика

17:34 | 21 ноември 2023
Обновен: 18:04 | 21 ноември 2023
Автор: Алекс Габриел Саймън,Ашутош Джоши
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В Индия вътрешните лица на компаниите се освобождават от акциите си с главоломна скорост, продавайки 12 млрд. долара през първите 10 месеца на годината. Според основните правила на инвестирането това е предупредителен знак, че пазарът е надценен.

До известна степен такъв е случаят в Индия, където акциите се търгуват със 17% премия спрямо тези в останалата част на света. Но в тази ситуация има и едно предимство, което е толкова силно, че според мнозина на пазара надделява над традиционните мечи сигнали. Намалявайки дяловете си в компаниите, които са основали или управляват, вътрешните лица създават пространство за местните и чуждестранните институционални инвеститори да натрупат значителни позиции, каквито дълго време не са могли да изградят.

Почти половината от всички публично търгувани акции са били скрити от вътрешни лица в момент, когато инвеститорите са започнали да гледат на Индия като на рядък източник на бърз растеж в световната икономика. Тези продажби, както се твърди, ще подтикнат мениджърите на активи да налеят повече пари в пазара на стойност 3,7 трилиона долара, подкрепяйки ралито, което неотдавна издигна акциите в страната до рекорд.

Проблемът е по-скоро в свободното предлагане на акции, отколкото в предлагането на пари“, казва Ананд Радхакришнан, който управлява капиталови активи на стойност 3,6 млрд. долара във Franklin Templeton India. „Пазарът на Индия трябва да стане по-дълбок и по-широк по отношение на способността му да обработва големи потоци. Тази 50% собственост на промоутърите трябва да се намали“, посочи той, визирайки тези, които контролират компаниите.

Продажбите нa дялове надхвърлят 12 милиарда долара през 2023 г.

Има признаци, че това се случва.

По данни на Prime Database в края на септември делът на учредителите в индекса NSE Nifty 200 е спаднал от 50,5% на 31 декември до 48,1%, което е най-ниското регистрирано равнище. Част от спада бе предизвикана от продажбите на акции от дружества на семейство Адани, след като през януари Hindenburg Research представи доклад, в който изрази опасения относно залагането на акции от основателите срещу дълг.

Собствеността на местните институции, включително взаимните фондове, през периода се покачи до рекордните 17,5% от 16,3%, докато делът на чуждестранните фондове нарасна от 19,9% на 21,1% - най-високата стойност от две години насам, сочат данните.

Вътрешните инвеститори погълнаха по-голямата част от продажбите на стойност 1 трилион рупии (12 млрд. долара), които са най-високите от поне шест години насам. Само собствениците на Adani Group са продали активи на стойност 393 млрд. рупии, по данни на Prime Database, което е дало възможност на глобални фондове като GQG Partners LLC и Qatar Investment Authority да инвестират милиарди долари в различни фирми от групата.

През август Twin Star Holdings Ltd., подразделение на базираната в Лондон Vedanta Resources Ltd., продаде акции на стойност 39,83 млрд. рупии в листваната в Мумбай Vedanta Ltd. като част от набирането на средства от страна на миньорската компания на милиардера Анил Агарвал за изплащане на облигации в долари на стойност около 3 млрд. долара, чийто падеж настъпва през следващите две години.

Според анализаторите процъфтяването на фондовите пазари и в някои случаи необходимостта от изплащане на заеми, обезпечени със залог на акции, може да подтикне учредителите към по-нататъшни продажби. Според последните данни, събрани от Bloomberg, досега през 2023 г. чуждестранните инвеститори са вложили над 12 млрд. долара в индийски акции - най-много в развиваща се Азия.

Покупките от местни фондове и застрахователи надхвърлиха 18 млрд. долара, задвижвани от повтарящия се прилив на парични средства от спестителите.

Сегашните плаващи акции не са достатъчни, за да задоволят инвеститорите, които искат да вложат пари в дългосрочен план“, заяви Шрикант Чухан, ръководител на отдела за капиталови проучвания в Kotak Securities в Мумбай. „Активността по разводняване на коловете ще се увеличи, което е добре за състоянието на пазара.

Проблемът е, че силният стремеж към контрол означава, че управлението и собствеността в индийските фирми често се преплитат. Макар че това оставя на основателите голяма част от кожата в играта, големите дялове ограничават дълбочината и ликвидността на пазара, особено при акциите с малка и средна капитализация.

Дори в някои от най-големите индийски компании, включително софтуерния гигант Tata Consultancy Services Ltd. и водещата компания Adani Group, дяловете на собствениците са близо до прага от 75%, който е максимално допустимият според правилата. За сравнение, делът на акциите, които не се държат от собствениците на развитите пазари, средно надхвърля 80%, според стратега на Bloomberg Intelligence Нитин Чандука.

Притежание на акции в дружества, включени в индекса NSE nifty 200

Все пак „мнението, че в Индия ликвидността е свързана с няколко големи компании, се променя“, коментира Рахи Прасад, инвестиционен мениджър в Alder Capital. „Сега пазарът е много по-обширен.“

Анализаторите се надяват, че нарастващата тежест на Индия в световните борсови индекси ще доведе до благоприятен цикъл, който в крайна сметка ще насърчи основателите да разводняват. Според Morgan Stanley през следващите пет години страната ще изпревари Китай в индекса MSCI Asia Pacific.