След пътуването до САЩ Си прави множество малки стъпки за отваряне на Китай

Превръщането на "визията от Сан Франциско в реални политики и конкретни стъпки" е въпрос от "първостепенна важност", написа тази седмица официалната информационна агенция Синхуа

09:20 | 4 декември 2023
Автор: Том Хенкок
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През цялата година правителството на президента Си Дзинпин обещаваше да възстанови разрушеното доверие на чуждестранните инвеститори в Китай. След като срещата с американския лидер Джо Байдън стабилизира връзките, Пекин постепенно привежда думите му в действие.

След срещата на върха на лидерите миналия месец Китай направи множество отстъпки за достъп до пазара. Пекин одобри дълго отлагано съвместно предприятие на Mastercard Inc., след което даде зелена светлина на едно от най-големите технологични сливания в света между американския производител на чипове Broadcom Inc. и компанията за облачни услуги VMWare Inc. Миналата седмица официални лица обявиха безвизов достъп до Китай за шест държави.

Превръщането на "визията от Сан Франциско в реални политики и конкретни стъпки" е въпрос от "първостепенна важност", написа тази седмица официалната информационна агенция Синхуа. Заседанието на Политбюро, което Си председателстваше в понеделник, призова за "отваряне на високо равнище" - лозунг, свързан с по-голям достъп до пазара.

Тази седмица китайският лидер посети и търговския и финансов център Шанхай за първи път от 2020 г. насам - пътуване, което някои анализатори разглеждат като сигнал за решимостта му да съживи доверието на инвеститорите. 

Поредицата от помирителни действия след срещата с Байдън е сигнал, че огромната китайска бюрокрация, която очаква ясни инструкции от Си, увеличава усилията си да спре отлива на капитали. Един от показателите за преките чуждестранни инвестиции стана отрицателен за първи път от 1998 г. насам тази година, подхранван от напрежението със САЩ и Европа, забавянето на икономиката на страната и по-високите лихвени проценти в чужбина.

Малко вероятно е малките стъпки сами по себе си да отговорят на по-дълбоките опасения, свързани с политическите колебания, търговските проверки и стремежа към национална сигурност, който може да затрудни преноса на данни в чужбина. Но те биха могли да помогнат за успокояване на инвеститорите, които настояват Си да подкрепи реториката си за по-справедливо третиране на чуждестранните фирми с реална политика.

Европейските бизнес лидери вече вярват, че Пекин се движи отвъд офанзивата на чара и има истинско желание да постигне резултати, каза един човек, запознат с неотдавнашните разговори между ръководителите и Китай, който помоли да не бъде назоваван, тъй като обсъжда лични въпроси. Европейският съюз и Китай ще проведат дълго отлагана среща на върха този месец.

Ерик Джън, президент на AmCham Шанхай, заяви, че през последните месеци китайски служители от централното и местното правителство са провели срещи за изслушване с висши ръководители на американски фирми. "Смятаме, че обратната ни връзка е повлияла положително на някои нови правителствени мерки в подкрепа на компаниите с чуждестранни инвестиции в Китай", добави той.

Следене на Вашингтон
И без това крехките дипломатически връзки на Китай със САЩ се влошиха по време на пандемията от Covid, а комунистическата партия се превърна в по-голяма мишена за политиците във Вашингтон. Близките отношения на Пекин с Русия след нахлуването ѝ в Украйна и нарастващото напрежение около Тайван задълбочиха разрива му със западните демокрации.

Според Виктор Гао, вицепрезидент на мозъчния тръст "Център за Китай и глобализация", който е работил като преводач на покойния лидер Дън Сяопин, европейците "слушат" и приемат подсказки от Вашингтон. "Европейците наистина са много повлияни от възприемането или погрешното възприемане на Китай от страна на САЩ".

Решението на Си да изглади връзките с най-голямата икономика в света на икономическата среща на върха в Сан Франциско - в топла демонстрация, която дори посочи, че Китай ще предложи повече панди на американските зоопаркове - вероятно ще освободи място за съюзниците на САЩ да подобрят връзките си с Пекин. 

Beijing 01
Показателят за преките чуждестранни инвестиции в Китай става отрицателен за първи път от 1998 г. насам.  Данните за платежния баланс показват спад през третото тримесечие

Вече има признаци на подобрение. В началото на миналия месец Австралия изпрати първия си министър-председател на посещение при Си в Пекин от 2016 г. насам, тъй като двете нации заровиха томахавката на търговските си взаимоотношения на стойност 223 млрд. долара. 

В четвъртък Китай обяви, че е започнал да преразглежда митата си върху австралийското вино, като Пекин вероятно ще премахне налозите през следващите месеци, за да сложи край на дългогодишните наказателни санкции.

През изминалия уикенд китайският първи дипломат Ван И поднови тристранните разговори на четири очи с японските и южнокорейските си колеги след четиригодишно прекъсване, по време на което и двете държави се сближиха с Вашингтон. Ван призова Сеул, който все още не е приел ограниченията на САЩ по отношение на Китай, да се "противопостави на политизирането на икономическите въпроси и да осигури гладкото функциониране на веригите за доставки", се посочва в изявление.

Beijing 02
Външните отношения са основна грижа за китайските инвеститори. Резултати от проучване на китайски инвеститори, които бяха попитани "През следващата година кой въпрос ще има най-голямо влияние върху инвестициите?".

Съобщението на Китай за едногодишен пробен период на безвизово пътуване за петте най-големи икономики на Европейския съюз - Германия, Франция, Италия, Испания и Нидерландия - дойде в момент, когато китайският премиер Ли Цян се срещна с френския министър на външните работи Катрин Колон в Пекин.

Според Карло Диего Д'Андреа, вицепрезидент и председател на Търговската камара на Европейския съюз в Китай, визите са "важен символичен жест за подобряване на отношенията между хората". "Надяваме се тази политика да обхване всички държави-членки на ЕС", добави той.

Пекин също така се обърна към бизнеса в Обединеното кралство, като тази седмица високопоставеният икономически служител Хе Лифенг проведе рядка среща с председателя на Китайско-британския бизнес съвет в Пекин.

Според Майкъл Хирсън, икономист по въпросите на Китай в 22V Research LLC, тези увертюри няма да успокоят само чуждестранните компании, а и местните китайски фирми са чувствителни към геополитическото напрежение. 

"Важен мотив за намаляване на напрежението е желанието на Пекин да съживи растежа и преките чуждестранни инвестиции", добави бившият аташе на Министерството на финансите на САЩ в Пекин. "Макар че по-прагматичният тон е положителен, чуждестранният бизнес има дълбоки опасения, които едва ли ще се обърнат".