Икономисти очакват Китай да си постави амбициозна цел за растеж за 2024 г.

Очакванията са, че лидерите на страната ще обсъдят определянето на нова цел за икономическа експанзия, подобна на тазгодишната от около 5%

10:30 | 5 декември 2023
Обновен: 10:31 | 5 декември 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Анализатори и инвеститори ще следят внимателно две срещи на висши служители на Китай този месец, за да открият признаци, че втората по големина икономика в света ще бъде по-агресивна по отношение на целта си за растеж до 2024 г.

Очакванията са, че лидерите на страната ще обсъдят определянето на нова цел за икономическа експанзия, подобна на тазгодишната от около 5%. Задържането на тази цел през следващата година би било по-амбициозно поради по-високата база. Това ще изисква и още по-голям акцент върху навременните стимули, за да се пребори с негативните последици от трайния спад на пазара на недвижими имоти, намаляването на чуждестранното търсене и мрачните перспективи пред пазара на труда.

Амбициозната цел за растеж би могла да помогне за намаляване на риска Китай да попадне в самоизпълняващ се цикъл на оптимистични очаквания, което допълнително ще намали растежа и ще засили песимистичните очаквания“, пишат икономисти от Goldman Sachs Group Inc., включително Маги Уей, в бележка от петък.

Очаква се 24-членното Политбюро на Комунистическата партия да се събере скоро, за да определи политиката за следващата година. След това на годишната конференция за централната икономическа работа, на която ще се съберат ръководителите на провинциите и централното правителство, ще бъдат обсъдени специфичните аспекти на растежа и развитието. Всички цифрови годишни цели ще бъдат публикувани едва през март.

Ето какво да очакваме от политическите разговори този месец:

Цел за БВП

Анализаторите на Goldman предвиждат, че през 2024 г. Китай ще постигне ръст на брутния вътрешен продукт от около 5%. Тази цифра се равнява на тазгодишния растеж, но постигането му ще бъде по-трудно, тъй като високите базови стойности за 2023 г. идват след анемичната 2022 г., която беше съпътствана от пандемични епидемии и ограничения.

Икономисти от няколко други инвестиционни банки, сред които JPMorgan Chase & Co., Standard Chartered Plc и местни брокерски къщи като Tianfeng Securities Co., също смятат, че Пекин се стреми към цифрата „около 5%“.

Китай си поставя за цел растеж от около 5% през 2024 г.

Предвид факта, че през 2023 г. растежът на икономиката все още може да надхвърли 5%, постигането на подобен темп през следващата година ще изисква повече фискални разходи и по-гъвкав подход към паричната политика, било то чрез емитиране на допълнителен държавен дълг, вливане на ликвидност на финансовите пазари или дори намаляване на лихвените проценти.

Според икономистите от Morgan Stanley една „оптимистична“ цел за растеж от 4,5% или повече би помогнала за „насочване на очакванията и повишаване на доверието“. В доклад от миналия месец те пишат, че постигането на толкова висок темп би означавало „видимо ускоряване“ на растежа, тъй като двугодишният съставен годишен темп на растеж през 2023 г. се оценява на едва около 4%.

Фискално стимулиране

Китай започна 2023 г. с приглушен подход към фискалната политика. Увеличеният дефицит, който представлява широк измерител на фискалния дефицит, се сви в сравнение с миналата година, отчасти защото местните власти вече не можеха да си позволят да предлагат масивни данъчни облекчения, както през предходните години.

Бюджетният дефицит намалява

През последните месеци властите увеличиха фискалните стимули, като използваха заемни средства на централното правителство, което даде възможност на местните власти, обременени с дългове, да си отдъхнат. Икономистите очакват тази стратегия да продължи и през 2024 г., тъй като правителството работи за възстановяване на доверието.

По-силен подход към фискалната подкрепа през тази година беше предприет през октомври, когато беше увеличен фискалният дефицит за 2023 г. до 3,8% от БВП. Повишаването на съотношението - значително над исторически приетата граница от 3% - включваше емитиране на повече държавен дълг в подкрепа на икономиката чрез инвестиции в инфраструктура.

Morgan Stanley очаква съотношението на бюджетния дефицит към БВП да достигне 4% през следващата година, тъй като властите емитират още повече държавни облигации.

Това може да смекчи удара за местните власти от националната кампания за намаляване на скрития дълг, който те носят, тъй като сега трябва да разчитат на други средства за финансиране на инфраструктурни проекти за стимулиране на растежа. Това ще спомогне и за преодоляване на продължаващия спад на жилищния пазар.

Общ бюджетен дефицит

Парична политика

Смята се, че през 2024 г. Китайската народна банка ще запази разхлабената си парична политика, за да подпомогне икономиката и да осигури допълнителна ликвидност, необходима в подкрепа на повече фискални стимули.

Това означава, че езикът, използван за описание на политиката в докладите от икономическите срещи този месец, вероятно ще отразява вече използвания: „целенасочен и силен“, пишат икономистите от Tianfeng Securities в бележка от понеделник. През изминалата година политиците използваха тази фраза, тъй като се фокусираха върху растежа.

Народната банка вероятно ще трябва да поддържа сравнително хлабави парични и ликвидни условия, за да се приспособи към сравнително хлабавите настройки на фискалната политика“, коментира Луиз Лоо, водещ икономист в Oxford Economics, в бележка от понеделник.