В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ще доведе ли противопоставянето САЩ-Китай до нова Студена война през 21 век?

Стефан Тафров, бивш постоянен представител на България в ООН, "В развитие", 05.12.2023 г.

16:23 | 5 декември 2023
Обновен: 16:45 | 5 декември 2023
Автор: Милен Симеонов

В момента Китай се опитва да стане първа велика сила, което вероятно ще доведе до дългосрочно съперничество със САЩ и може би до нова Студена война през 21 век. В наши дни обаче светът е толкова свързан, че всяко подобно противопоставяне и подобна война биха били катастрофални за човечеството. Това е голямата задача на поколенията политици през 21 век - да избегнат нова световна война. Това коментира Стефан Тафров, бивш постоянен представител на България в ООН в интервю на Росен Стойчев за предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"Понеже сме в Европа, е добре да поговорим за мястото ни в тези отношения. И ценностно, и всякак мястото на Европа е в лагера на демокрацията. Но разбира се е добре това да не доведе до някакъв вид по-сериозно военно противопоставяне от една страна между САЩ и Европа и от друга страна с Китай."

За Китай често се говори за инвестициите, които влагат на Балканите. На въпроса дали е възможно САЩ да противодействат на това и дали има вариант скоро да станем свидетели на нова визия за дипломацията на Съединените щати в световен мащаб, гостът твърди, че засега Балканите не са техен приоритет, а китайските инвестиции не са толкова масивни, че да представляват заплаха. Въпреки това те гледат на Балканския полуостров с интерес.

В ефира на предаването Тафров говори малко повече и за политиките и наследството на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. Гостът го определя като централна фигура в американската дипломация на 20 век и архитект на Pax Americana. По време на поста си Кисинджър е изцяло фокусиран върху отношенията със "супер силите" и поставя на втори план близостта със средните и малки страни. Именно така той успява да запази водещото място на САЩ в световен мащаб и да затопли отношенията с Китай в момент,в който страната има сериозни идеологически различия със Съветския съюз.

Повече за наследството на Хенри Кисинджър за американската дипломация гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.