Китай подкрепя инициативи, които „определят“ глобалните събития и подобряват имиджа му

Тази седмица Си, висши ръководители и още около 200 души участваха в една от редките конференции на Комунистическата партия по въпросите на външната политика

16:50 | 29 декември 2023
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай изложи широки принцип, които трябва да подобрят имиджа на страната на световната сцена през следващите години, подчертавайки кампанията на президента Си Дзинпин, който иска Китай да предложи алтернатива на световния ред, ръководен от САЩ.

Тази седмица Си, висши ръководители и още около 200 души участваха в една от редките конференции на Комунистическата партия по въпросите на външната политика, която обеща да "увеличи международното влияние, привлекателността и силата на Китай да определя събитията на ново ниво", се посочва в изявление на правителството, публикувано късно в четвъртък.

"Трябва да отхвърлим всички прояви на силова политика и тормоз и да защитаваме енергично националните си интереси и достойнство", се казва още в съобщението, с което се загатва за влиянието на САЩ. "Трябва да заемем ясна и твърда позиция, да отстояваме международния морал и да обединим и сплотим преобладаващото мнозинство в нашия свят."

Събитието се провежда едва за четвърти път, след учредителната конференция през 2006 г. и последвалите издания през 2014 г. и 2018 г. То представлява външнополитическият еквивалент на ключовата среща за финансовата политика, която се провежда два пъти на десетилетие и която Китай проведе през октомври. Си присъства и на тази конференция, на която се ангажира да създаде дългосрочен механизъм за разрешаване на дълговите рискове, свързани с местните власти.

Подчертавайки решимостта на Си да отправи предизвикателство към САЩ, той използва речта си във вторник, предназначена да припомни основателя на страната Мао Дзедун, за да похвали "китайската модернизация".

От 2021 г. насам Си популяризира тази неясно дефинирана концепция, като тази седмица добави, че сега това е "тържествената историческа отговорност на днешните китайски комунисти".

Откакто в края на 2022 г. Си започна да се отказва от строгия си подход за ограничаване на Covid-19 - политика, който отряза нацията му от останалия свят за около три години - той положи множество дипломатически усилия, насочени към изграждане на глобалния авторитет на Китай.

Особена характеристика на това е представянето на страната му като шампион на нововъзникващите икономики, известни като Глобалния юг, най-вече чрез групи, в които Пекин има голямо влияние. През август той призова блока БРИКС да ускори плана за разширяване на членовете си - ход, който ще даде на неговите политики и идеи по-голяма аудитория.

През октомври той беше домакин на Форума "Пояс и път" в Пекин - събитие, посветено на подписаната от него инфраструктурна инициатива, която се превърна в клуб за държавите от глобалния Юг, тъй като Европа до голяма степен се отказа от нея.

Си полага усилия да развие и Шанхайската организация за сътрудничество като по-важна регионална група за сигурност. Тази група помага на Китай да установи по-тесни връзки с Русия и Иран - двама основни врагове на САЩ.

Освен това той се стреми да задълбочи влиянието на Пекин в Централна Азия, докато Русия се фокусира върху войната си в Украйна. През май Си беше домакин на среща на върха с лидерите на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, за да обсъдят по-тесни връзки в областта на търговията и сигурността.

Визията на Си за един по-влиятелен Китай включва дори южната част на Тихия океан. В знак на засиления интерес на Пекин към региона, тази година той назначи първия си специален пратеник за тихоокеанските острови.

Същевременно има признаци, че Пекин се опитва да преустрои международни организации като ООН, за да отговарят по-добре на неговото виждане за света. Той също така увеличава усилията си да има по-голямо влияние в органите по света, които определят техническите стандарти, както за да издигне производството си в глобалната верига на стойността, така и за да увеличи влиянието си.

Китай твърди, че тези стъпки са необходими, защото заслужава да има глас, който да съответства на икономическото му влияние, въпреки че според критиците той подкопава органите, например като измества фокуса на ООН от правата на човека, които защитават индивида.    

Дипломатическата среща, на която Си присъства тази седмица, е сигнал, че Китай възнамерява да продължи тези проекти през следващите години. Страната "е изправена пред нови стратегически възможности в своето развитие", се казва в изявлението от конференцията, като се добавя, че страната ще "насърчава нова динамика в отношенията между Китай и света".