Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

С помощ от САЩ Индия се конфронтира с Китай в БРИКС и иска да се наложи на Г-20

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, "Светът е бизнес", 07.09.2023 г.

21:01 | 7 септември 2023
Автор: Даниел Николов

Отсъствието на Си Дзинпин от срещата на Г-20 този уикенд в Ню Делхи показва, че противопоставянето между Китай и Индия достига нови висоти, като новият разрив се прояви на срещата на БРИКС с различните идеи на азиатските гиганти за бъдещето на групата. Това коментира Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Битката между Китай и Индия е голяма и тук Индия вижда голяма възможност за възход. Тя изигра добре картите си по време на БРИКС, не се говори изобщо за възможност за нова валута, Индия успява да издърпа високотехнологични и най-вече американски инвестиции от Китай. На Г-20 Индия ще се стреми да покаже, че се налага като новата звезда в региона, директно конфронтирайки се с Китай. Това не става без помощта на САЩ."

Китайският лидер бе много активен на срещата на БРИКС в Южна Африка и традиционно е използвал срещите на Г-20, за да прокарва идеите на Пекин. Но идеята на Си БРИКС да е структура, която се противопоставя на влиянието на Г-7 и западния свят, на силата на западните валути, изглежда не съвпада с идеята на Индия БРИКС да остане предимно икономически съюз, който да се заеме и с по-сериозни инвестиции. САЩ от своя страна опитват да използват Индия, за да сеят раздор в БРИКС, но и да я отдръпнат от Русия в сферата на отбраната, коментира Керемедчиев.

Смяната на министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников тази седмица сочи, че контранастъплението на Киев не върви по план, и вероятно ще доведе до промяна в операциите на армията. Може да се очаква, че отделните единици ще загубят част от възможността да действат независимо и ще бъде въведена по-праволинейна командна структура по съветски тип, каза Керемедчиев. Ако Украйна не успее да покаже сериозен напредък до края на годината, може да има проблеми с военните помощи от САЩ в изборната 2024 г. Как са използвани около 100-те млрд. долара помощ за Украйна ще бъдат основна тема в битката за Белия дом, допълни той.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се опита да изземе инициативата на ООН за зърнената сделка през Черно море, едновременно с това защитавайки интересите на Анкара. Русия едва ли ще отстъпи от представените по време на срещата Ердоган-Путин искания за връщането на руската "Агробанк" в системата SWIFT и за застраховането на корабите, но това ще означава сериозни отстъпки от наложените санкции. Ердоган цели нещо по-дългосрочно - Турция да бъде основен фактор в бъдещите преговори между Украйна и Русия и във следвоенното възстановяване на Украйна, каза Керемдчиев. Според него, след провалените инициативи от страна на Саудитска Арабия и Китай, Турция се очертава като добър партньор и на Киев, и на Москва.

Как се развива скандалът в испанския футбол, ще участва ли Русия на Олимпийските игри в Париж, какво иска Европа от Обединените арабски емирства може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.