Goldman и Morgan Stanley очакват спадът в жилищното строителство в Китай да продължи

Перспективите показват, че спадът на пазара на недвижими имоти далеч не е приключил, въпреки че правителството предприе мерки, насочени предимно към стимулиране на търсенето на жилища

11:35 | 28 декември 2023
Обновен: 12:51 | 28 декември 2023
Автор: Том Хенкок
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Спадът в жилищното строителство в Китай ще продължи и през 2024 г., което ще забави икономическия растеж и ще подскаже, че усилията на правителството за стабилизиране на сектора не са били достатъчни, за да се обърне тенденцията на жилищната криза.

Това е консенсусът на 10 инвестиционни банки и брокерски къщи, сред които Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley и UBS Group AG.

Ако те са прави, Китай се насочва към три поредни години на крах в строителството на недвижими имоти, което е рекордна серия. Основният показател за инвестициите в недвижими имоти в страната се е понижил с 8% на годишна база през първите 11 месеца на 2023 г., докато за цялата минала година - с 8,4%.

Разходите за строителство на недвижими имоти са на път да намалеят за две години

Перспективите показват, че спадът на пазара на недвижими имоти далеч не е приключил, въпреки че правителството предприе мерки, насочени предимно към стимулиране на търсенето на жилища. Продължителното фиаско означава, че ролята на сектора като двигател на търсенето на стоки и услуги е намаляла. По оценки на Bloomberg Economics търсенето, свързано с недвижими имоти, сега представлява около 20% от БВП, което е по-ниско спрямо 24% през 2018 г.

Икономистите на Goldman, ръководени от Хуей Шан, имат една от най-неблагоприятните прогнози, като очакват „двуцифрено“ свиване на инвестициите в недвижими имоти и дълготрайни активи през следващата година. Продължаващият срив в сектора на недвижимите имоти ще намали растежа на реалния БВП с един процентен пункт, допълват те.

Други прогнози са по-малко мрачни. Според Morgan Stanley показателят ще се понижи със 7%, докато UBS очаква спад от 5%. Китайските икономисти също са настроени негативно, като China Merchants Bank International очаква инвестициите в недвижими имоти да намалеят със 7%.

Новите проекти са спаднали до нивата от 2009 г., а продажбите - до нивата от 2015 г.

Според Мин Мин от Citic Securities Co. Ltd. и други икономисти основната причина за песимизма е рязкото снижаване на новозапочнатите проекти за недвижими имоти през 2023 г. Това предполага, че площта на завършените проекти може да намалее.

Друга причина е спадът в продажбите на недвижими имоти, който оставя строителните предприемачи с по-малко стимули за започване на строителство. Според Goldman и UBS продажбите на недвижими имоти ще намалеят с 5% през следващата година.

Сривът в сектора на недвижимите имоти има по-широкообхватни последици. Предвид големия размер на сектора понижението на строителната дейност е основна причина за слабото вътрешно търсене, което от своя страна е една от основните причини за дефлацията в Китай през тази година.

Много икономисти все още смятат, че Пекин си поставя амбициозна цел за ръст на БВП от около 5% за 2024 г., което означава, че ще са необходими големи фискални стимули, за да се компенсира отрицателното въздействие на жилищния сектор върху растежа.

Един от анализаторите, които се противопоставят на консенсуса за по-дълбок спад в жилищното строителство, е Логан Райт, директор на отдела за пазарни проучвания в Китай в Rhodium Group. През следващата година той вижда нисък едноцифрен ръст както в строителството, така и в продажбите на недвижими имоти.

Според Райт вече има признаци за по-силна перспектива за потреблението в подобряващите се продажби на държавна земя. Той също така посочи, че в Китай се наблюдава ръст в използването на оборудване, произведено от японската фирма Komatsu Ltd. Това се счита за една от най-надеждните мерки за високочестотно строителство.

Данните сочат, че строителството на недвижими имоти може би се е стабилизирало

Най-лошото от корекцията в индустрията вече е зад гърба ни“, казва Райт.

Някои икономисти твърдят, че китайското правителство ще приложи допълнителни стимули в опит да стабилизира пазара. Тези мерки биха могли да включват по-нататъшно използване на средства на централната банка или на фискални фондове за пряко изкупуване на излишни жилища.

Очаквам стимулите за жилищното строителство да продължат да се увеличават“, коментира Алън фон Мерен, главен икономист за Китай в Danske Bank A/S. „Моят основен сценарий е жилищната криза да продължи през първото полугодие, но постепенно да се подобри през второто.“