Защо изборите в Тайван през 2024 г. са важни - от Пекин до Вашингтон

Когато отидат до урните през януари 2024 г., тайванските гласоподаватели ще помогнат за определянето на курса на отношенията между САЩ и Китай за години напред

08:30 | 29 ноември 2023
Автор: Синди Уан,Самсон Елис
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Когато отидат до урните през януари 2024 г., тайванските гласоподаватели ще изберат не само следващия си президент и законодателен орган: Те ще помогнат за определянето на курса на отношенията между САЩ и Китай за години напред. Китай разглежда евентуалния си контрол над самоуправляващия се остров край бреговете си като въпрос на национална сигурност и не изключва използването на сила, за да го осъществи. САЩ все по-често се представят като готови да предприемат действия за спиране на всяка подобна военна стъпка. Тайванските гласоподаватели могат да подхранят или да намалят нарастващото напрежение. Изборът им е между управляваща партия, решена да запази политическата независимост на Тайван, и опозиция, която смята, че по-тесните връзки с Китай са единственият жизнеспособен път.

Защо напрежението е толкова високо?

Китай все повече вижда, че САЩ се отказват от своята политика на единен Китай, която е в основата на отношенията от 1979 г. насам. Тогава Вашингтон призна базираната в Пекин Народна република за "единственото законно правителство на Китай" и прекрати официалното дипломатическо признаване на Тайван - без да изясни позицията на САЩ относно суверенитета на острова. Въпреки че властите на САЩ твърдят, че няма промяна в политиката, президентът Джо Байдън многократно е заявявал, че САЩ ще се притекат на помощ на Тайван, ако бъде нападнат, нарушавайки дългогодишната си позиция, известна като стратегическа двусмисленост. През 2021 г. Пентагонът изчисли, че до 2027 г. Китай иска военните му сили да са в състояние да превземат Тайван, въпреки че не прогнозира инвазия. Междувременно потушаването на продемократичното движение в Хонконг от страна на Китай през 2019 г., въпреки обещанието да запази автономията на бившата британска колония, разпали опасенията за намеренията на Китай по отношение на Тайван. През 2022 г. Китай организира едно от най-големите военни учения, виждани някога около острова. Хората в Тайван също така разглеждат нападението на Русия над Украйна - което китайският президент Си Дзинпин избягва да осъди - като знак за това какво може да се случи с тях. Желанието да се заеме твърда позиция спрямо Китай е рядка област на двупартийно съгласие във Вашингтон, където политиците се стремят да ускорят доставките на оръжия за Тайван за милиарди долари.

Какъв е искът на Китай?

В продължение на векове Тайван е бил колонизиран от европейски и азиатски сили, а сегашният му статут е предмет на спорове от края на гражданската война в Китай през 1949 г. Тогава Чиан Кайшъ - лидер на националистическата партия, управлявала Китай след свалянето на династията Цин през 1912 г. - бяга в Тайван, изоставяйки континенталната част на комунистите на Мао Дзедун. Оттогава Пекин претендира за властта над Тайван. Островът, чието население днес наброява 23 милиона души, установява стабилна демокрация и процъфтява под фактическа американска закрила, за да се превърне в ключов доставчик на високотехнологични стоки, включително полупроводници - ключов компонент в голяма част от съвременното производство.

Какъв е залогът на изборите?

Президентът Цай Инуън, която не може да се кандидатира отново заради ограниченията на мандата, отдавна предизвиква гнева на Пекин с твърдението си, че Тайван по същество вече е суверенна държава, макар че само няколко държави я признават. (Китай отказва дипломатически отношения с тези, които признават Тайван.) Ако нейната Демократична прогресивна партия спечели, САЩ ще си запазят готов партньор в усилията си да се противопоставят на Китай и напрежението може да остане високо. Победа на опозиционната партия Kuomintang или на друга партия би могла да намали напрежението, поне за известно време. С устава на партията, който призовава за евентуално обединение, Kuomintang е предпочитаният партньор на Китай в преговорите. Въпреки това партията знае, че тази позиция не се споделя от избирателите. Проучванията на общественото мнение показват, че повечето тайванци са щастливи да запазят умишлено двусмисленото статукво, вместо да се стремят към обединение или официална независимост.


Позиция на тайванците за независимост или обединение

Кой се кандидатира?

Кандидатът на управляващата партия е вицепрезидентът Лай Чинг-те. Лекарят, завършил Харвард, веднъж се описа като "политически работник за независимостта на Тайван". Като заместник на Цай обаче той е смекчил това. В статия за Wall Street Journal от 4 юли той заяви, че ще "подкрепи статуквото в междуокеанския проток". Kuomintang избра кмета на град Ню Тайпе Хоу Ю-и, популярен местен лидер с малък опит във външната политика. В интервю за местната телевизия от 3 юли той обеща да запази мира с Китай и евентуално да отмени удължаването на задължителната военна служба, предложено от Цай. Хоу е заявявал, че се противопоставя на тайванската независимост, заявявайки, че за нея няма правно основание. В същото време той отхвърля формулировката на Пекин "една държава, две системи" за поставяне на острова под свой контрол. Това е политиката на свободни ръце, която Пекин беше обещал за Хонконг. Опитът на Kuomintang и Тайванската народна партия да проведат съвместна кампания се провали, след като нито една от страните не можа да се споразумее за това кой ще води тази опозиционна листа. Кандидатът на Тайванската народна партия е Ко Уен-дже, който се представя като външен човек, готов да свали традиционните партии. Технологичният милиардер Тери Гу, основател на технологичната група Foxconn, прекрати кратката си кампания, след като призова за възобновяване на преговорите между Тайван и Китай и разкритикува Демократичната прогресивна партия на Лай.

Как Китай и САЩ подхождат към изборите?

През последните месеци Пекин като цяло намали натиска върху Тайван, което се разглежда като опит да избегне отчуждаването на обществеността и може би да подобри перспективите на Kuomintang. Силното представяне на партията на местните избори в края на 2022 г. даде на поддръжниците ѝ надежда, че може да си върне президентския пост. Подобен резултат би облекчил опасенията на Пекин, че Тайван се отдалечава все повече от ръцете му, и би могъл да го подтикне към намаляване на напрежението. Очаква се САЩ да се съсредоточат върху призива за провеждане на свободни и прозрачни избори без външна намеса - толкова близо, колкото вероятно ще се стигне до предупреждение към Китай. Да изглежда, че избират страна, би било лоша форма и вероятно контрапродуктивно.


Заявена индентичност на народа на Тайван