Прибързано отваряне в Китай може да убие 1 млн. души

Правителството може да плати скъпо заради бездействието при ваксинирането на възрастни хора и увеличаване на капацитета на интензивните отделения.

11:25 | 8 декември 2022
Обновен: 17:24 | 8 декември 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Един милион китайци може да починат от Covid-19 през предстоящите зимни месеци, ако президентът Си Дзинпин продължи да се стреми към премахване на строгия контрол върху пандемията, показва нов модел, пише Financial Times.

В следствие на протестите срещу политиката на Си за нулево разпространение на Covid, китайските власти започнаха да премахват системата за контрол на пандемията, състояща се от затваряне, масови тестове, държавна карантина и електронно проследяване на контактите.

В сряда властите за първи път обявиха, че пациентите с коронавирус, които са без симптоми или имат само леки симптоми, могат да се изолират у дома, а не в болници или централизирани карантинни съоръжения, докато на обществените места в много градове вече няма да се налага да се проверяват отрицателните тестове за Covid.

Според прогнозите на Wigram Capital Advisors, макроикономическа консултантска група с фокус върху Азия, която е предоставяла модели на правителствата по време на пандемията, премахването на ограниченията рискува да предизвика безпрецедентна "зимна вълна" от заразени с Covid, която бързо ще претовари здравната система на Китай. Моделите бяха разгледани от Financial Times.

При сценарий, при който ръководството на Китай продължава да отменя нулевия Covid - както се прави в Пекин, Шанхай и Гуанджоу, наред с други градове през последните дни - дневните смъртни случаи могат да достигнат до 20 000 в средата на март. В края на март търсенето на интензивни отделения ще надмине капацитета, а дневните хоспитализации ще достигнат 70 000.

Сценарии 1

Зимната вълна ще се засили поради вероятността по време на празника по случай Лунната нова година, който е най-голямото движение на хора в света, да зарази десетки хиляди души.

Прогнозите подчертават неуспеха на Пекин да ваксинира изцяло десетките милиони възрастни китайци и да се справи с недостига на легла в интензивните отделения в страната близо три години след появата на първите случаи на Covid в Ухан, Централен Китай, в края на 2019 г.

Сценарии 2

Също така се връща фокусът върху отказа на администрацията на Си да внесе превъзходна технология за ваксинация с информационна РНК.

Това се случва въпреки многомесечните предупреждения на здравните експерти, както и публикуваното през май моделиране на изследователи от шанхайския университет "Фудан", според което неконтролируемото нарастване на варианта "Омикрон" в страната с население от 1,4 млрд. души може да доведе до почти 1,6 млн. смъртни случая в рамките на около три месеца.

"Настоящите пропагандни послания са, че повторното отваряне няма да струва нищо ", казва Родни Джоунс, директор на Wigram. "Рискът е, че те подценяват колко много работа - и разходи - е свършила и понесла останалата част от света, за да стигне до момента, в който живее с Covid."

Моделите на Wigram използват данни за ваксинацията и възрастта, ефекта от мерките за обществено здраве и ефективната "R стойност" в реално време - мярка за способността на болестта да се разпространява между хората. Използва се и опитът на Сингапур, Австралия, Нова Зеландия и Хонконг.

За да може Китай също да постигне хибриден имунитет от инфекции и ваксинации, което би позволило на икономиката да функционира свободно, трябва да бъдат заразени 20% от населението или 290 млн. души. Като се има предвид липсата на докладване на положителни случаи, в действителност инфекциите биха били с 50% повече или около 30% от населението или 435 млн. души.

При сценарий на по-постепенно и контролирано възобновяване процесът на достигане на хибриден имунитет ще отнеме до август следващата година, показва моделирането на Wigram. Това би помогнало да се ограничат хоспитализациите и смъртните случаи до средата на 2023 г.

По време на "лятната вълна" пиковият дневен брой на смъртните случаи ще бъде намален наполовина до около 4000, което ще се случи през юли 2023 г. Общият брой на хоспитализациите също ще бъде ограничен до най-високата точка от 200 000, в сравнение с 500 000 при зимна вълна.

"Китай не е направил нищо, за да се подготви за тази стъпка, и изглежда, че Си го прави импулсивно като реакция на протестите, а не като част от внимателна политическа програма", казва Джоунс.

"Би било по-лесно да имаме доверие в стратегията за повторно отваряне, ако това се случваше като част от внимателна политическа стратегия, а не импулсивно, без подготовка."

Основният сценарий на Goldman Sachs е, че Пекин ще облекчи значително контрола върху Covid едва от второто тримесечие на следващата година, след като завърши медицинската подготовка, включително ваксинирането на възрастните хора.

Въпреки това инвестиционната банка заяви, че сега има около 35% вероятност Си да бъде принуден да предприеме "ефективно възобновяване с контрол", при което Китай започва де факто незабавно възобновяване, като същевременно се опитва да разсрочи промените, така че здравната система да може да се справи.