Китайският износ се свива рязко заради слабото глобално търсене и Covid мерките

Икономиката на Китай вероятно се е забавила през ноември заради влошаващата се епидемия от Covid

10:12 | 7 декември 2022
Обновен: 11:29 | 7 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

И износът, и вносът на Китай се свиха с по-бързи темпове през ноември, тъй като външното търсене продължи да отслабва и влошаващата се епидемия от Covid наруши производството и намали търсенето у дома.

Износът в доларово изражение е спаднал с почти 9% през ноември спрямо година по-рано, съобщи в сряда Главната митническа администрация – най-голямото свиване от февруари 2020 г., когато търговията беше засегната от първото блокиране на Covid.

Стойността на износа падна до 296 милиарда долара. Това беше най-ниското ниво от април, когато блокирането на Шанхай затвори фабрики и пътища и попречи на компаниите да качват стоки на кораби.

Спадът идва във време, когато износът обикновено се покачва силно преди коледните и празничните дни в чужбина. Спадът на вноса също се разшири до 10,6%, оставяйки по-малък търговски излишък от 69,8 милиарда долара миналия месец, показват данните.

„Отслабващото вътрешно и външно търсене, прекъсванията на Covid и нарастващата база за сравнение водят до перфектна, но добре очаквана буря за износа и вноса на Китай“, каза Брус Панг, главен икономист и ръководител на изследванията за Китай в Jones Lang LaSalle Inc.

Влошаването на търговските показатели подкопава силен стълб на китайската икономика през последните две години. Рекорден ръст на износа осигури на китайските фирми стабилно търсене, въпреки че вътрешните разходи отчитат спад поради колапса на жилищния сектор от миналата година и разширяващите се огнища от Covid и блокирането през тази година.

Сега правителството се стреми да разхлаби политиката на нулев Covid, за да намали въздействието ѝ върху икономиката, но политиците може да се наложи да добавят повече стимули. Политбюро, най-висшият орган за вземане на решения на управляващата Комунистическа партия, заяви, че ще се стреми към икономически обрат през следващата година, като обеща да запази фискалната политика активна, а паричните инструменти целенасочени и „силни“, според извадки от последното му заседание в сряда.

Несигурността относно това доколко нетният износ ще допринесе за икономическия растеж през следващата година е причината Политбюро „да се зарече да се съсредоточи върху разширяването на вътрешното търсене и да заложи на основната роля на потреблението и ключовата роля на инвестициите“, каза Панг.

Акциите в Хонконг и Китай имаха нестабилна сряда, но бяха подсилени следобед от допълнително облекчаване на правилата за нулев Covid, обявено от правителството. Индексът Hang Seng се повиши с 1,4% към 13:32 ч. Базовият бенчмарк CSI 300 се повиши с 0,7%, след по-ранни загуби.

Слабо търсене

Спадът в задграничното търсене вероятно ще продължи поне през следващите няколко месеца, с малко признаци за повишаване на глобалното търсене. Януари е исторически слаб месец поради ваканционния период на Лунната Нова година, който затваря повечето китайски компании за седмици.

„Очакваме обемите на износа в контейнери да останат под натиск поне до края на първото тримесечие на 2023 г.“, каза Даниел Ричардс, асоцииран директор в морската консултантска компания Maritime Strategies International Ltd.

Въпреки че „вероятно ще има сезонен подем“ през първата половина на януари преди празничното спиране, каза той, това е малко вероятно да е силно според историческите стандарти.

Поръчките към Guangzhou GL Supply Chain Co., която произвежда всичко от инструменти за градинарство до торбички за съхранение с коледна тематика, са намалели през последните три месеца с около 20% в сравнение с миналата година, според Чен Зиджиан, мениджър продажби във фирмата. Компанията изнася основно за САЩ и Европа.

Въпреки че тази цифра е по-добра от спада от 50% в поръчките през първата половина на годината, перспективата не е добра.

„Ако потребителските цени продължат да остават толкова високи в западните страни, все още ще бъде много трудно за нас, защото произвеждаме несъществени продукти“, каза той този месец. Местните медии съобщиха, че бързо намаляващите поръчки карат много китайски фабрики да затворят по-рано от обикновено преди Лунната Нова година.

Някои доставчици за Shaoxing Gaobu Tourism Products Co. - износител на плажни чадъри и палатки - вече пуснаха работниците да се приберат у дома за този празник в края на януари, според представителя Лиан Суджи.

„Броят на поръчките, получени тази година, е несравним с нивата през последните две години“, добави Лиан, цитирайки нарастващата конкуренция от други нации производители. Югоизточна Азия вече се връща към нормалното състояние след пандемията, давайки тласък на фабриките в тези страни.

Междувременно китайските фирми също се сблъскаха с трудности да останат отворени, докато Covid се разпространява и местните власти се опитват да управляват прехода от нулев Covid към внезапния акцент върху облекчаването и повторното отваряне. Производителите на автомобили, мобилни телефони и промишлени стоки трябваше да спрат или забавят производството, за да се справят с прекъсванията на работната сила и веригата за доставки.

Бум на износа на автомобили

През първите единадесет месеца на годината износът на домакински уреди е намалял най-много спрямо година по-рано - с 12,6%, според разбивка, предоставена от митническите власти. Въпреки спада на общия износ, изходящите доставки на автомобили и шасита все още са стабилни, нараствайки със 73,1% през периода януари-ноември на годишна база. Износът на редкоземни метали също скочи с 68,7% спрямо година по-рано през периода януари-ноември.

Спадът в търсенето се вижда ясно в спада на разходите за доставка на стоки от Китай, където цените се върнаха на нивото от средата на 2020 г., преди да се повишат поради скока на износа и заплетените вериги на доставки от миналата две години.

„Очаквам износът да остане слаб през следващите няколко месеца, тъй като Китай преминава през неравен процес на повторно отваряне“, каза Джан Джуей, президент и главен икономист в Pinpoint Asset Management. „Тъй като глобалното търсене отслабва през 2023 г., Китай ще трябва да разчита повече на вътрешното търсене.“

Икономиката на Китай вероятно се е забавила през ноември заради все по-големите огнища на Covid, показва набор от ранни индикатори, проследени от Bloomberg, и това може да продължи и този месец, ако прекъсванията на движението и производството продължат. Сега икономистите виждат икономиката да се разшири само с 3,2% тази година, докато рязкото намаляване на вноса показва, че вътрешното търсене остава слабо.