Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Apple ускорява плановете да премести производството си извън Китай

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 05.12.2022 г.

13:47 | 5 декември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

През последните седмици Apple Inc. ускори плановете си да премести част от производството си извън Китай, отдавна доминиращата страна във веригата за доставки, която изгради най-ценната компания в света. Apple вече казва на доставчиците да планират по-активно сглобяването на продукти на Apple на други места в Азия, особено в Индия и Виетнам, докато се стреми да намали зависимостта от тайванските асембльори, водени от Foxconn. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Сътресенията на място, наречено iPhone City, помогнаха за промяната на Apple. В Джънджоу, Китай, около 300 000 работници работят във фабрика, управлявана от Foxconn, за да произвеждат iPhone и други продукти на Apple. В един момент само той отговаряше за около 85% от гамата Pro на iPhone, според фирмата за пазарни проучвания Counterpoint Research.

Фабриката в Джънджоу беше разтърсена в края на ноември от бурни протести. Във видеоклипове, публикувани онлайн, работници, разстроени от заплатите и ограниченията на Covid-19, могат да бъдат видени да хвърлят предмети и да викат „Отстоявайте правата си!“ Имало е полиция за борба с безредиците, показват видеозаписите. Местоположението на един от видеоклиповете беше потвърдено от информационната агенция и услугата за видеопроверка Storyful. The Wall Street Journal потвърди събитията, показани във видеоклиповете с работници на обекта.

Идвайки след година на събития, които отслабиха статута на Китай като стабилен производствен център, катаклизмът означава, че Apple вече не се чувства комфортно, докато толкова голяма част от бизнеса ѝ е свързан на едно място, според анализатори и хора от веригата за доставки на Apple.

Преходът е в ход, движен от две причини, които взаимно се подхранват, за да застрашат историческата икономическа сила на Китай. Някои китайски младежи вече не желаят да работят за скромно заплащане, като сглобяват електроника за богатите. Те се вълнуват отчасти заради тежкия подход на Пекин, който сам по себе си е проблем за Apple и много други западни компании. Три години след като Covid-19 започна да се разпространява, Китай все още се опитва да потуши епидемиите с мерки като карантини, докато много други страни се върнаха към предпандемичните норми.

Производството във Виетнам се развива бързо, но има недостиг на работници. Страната има малко под 100 млн. души население, което е по-малко от една десета от населението на Китай. Тя може да се справи с производствени обекти с 60 000 души, но не и с места като Джънджоу, които достигат стотици хиляди.

Индия има население почти колкото това на Китай, но не и същото ниво на правителствена координация. За Apple е трудно да се ориентира в Индия, тъй като всеки щат се управлява по различен начин и регионалните правителства натоварват компанията със задължения, преди да ѝ позволят да произвежда продукти там.

Правителството на Нова Зеландия заяви, че ще въведе закон, който ще изисква от големите онлайн цифрови компании като Google и Meta Platforms Inc да плащат на новозеландските медийни компании за съдържанието на местните новини, което се появява в техните канали, коментира още Попов.

Министърът на радиото и телевизията Уили Джаксън каза в изявление в неделя, че законодателството ще бъде изготвено по модела на подобни закони в Австралия и Канада и се надява, че то ще подейства като стимул за цифровите платформи да сключват сделки с местни новинарски издания.

Още по темите и върна ли Аpple рекламата си в Twitter може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.