Икономистите смятат, че отварянето на пазара в Китай ще се ускори

Китай вече е излязъл от политиката си за нулево ниво на Covid

20:35 | 5 декември 2022
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Икономистите ускоряват прогнозите си за излизането на Китай от политиката на нулев Covid, тъй като правителството започва да облекчава контрола в много градове.

Девет от 16-те икономисти, анкетирани от Bloomberg през миналата седмица, заявиха, че Китай ще излезе отново от кризата по-бързо, отколкото очакваха преди. Четирима от тях твърдят, че това ще се случи през второто тримесечие на 2023 г., докато трима смятат, че това ще стане по-рано.

Правителството ускори прехода си към повторно отваряне, тъй като стана ясно, че стратегията му за премахване на инфекциите не успява да овладее настоящата рекордна епидемия от Covid. Ограниченията, свързани с вируса, нанесоха мащабни щети на икономиката и подхраниха протестите в няколко големи града, което накара властите да отменят някои ограничения на мобилността през последните дни.

"Смятаме, че Китай вече е излязъл от политиката си за нулево ниво на Covid с тези 20 мерки за прецизиране и вместо това се опитва да изравни кривата на инфекцията", каза Серена Джоу, старши икономист за Китай в Mizuho Securities Co. Публикуваните миналия месец насоки от 20 точки имаха за цел да направят контрола по-целенасочен и по-малко вреден за икономическите дейности.

Пекин вече позволява на някои пациенти с нисък риск да се изолират у дома, вместо да се настаняват в карантинни лагери. Финансовият център Шанхай отмени изискванията за PCR тест за влизане на открити обществени места като паркове или използване на обществения транспорт. Висшите служители и държавните медии също смекчиха реториката си по отношение на вируса. 

В понеделник акциите поскъпнаха, а юанът укрепна заради признаците за по-бързо отваряне на пазара.

"Моментът на съществена промяна в политиката за Covid може да се окаже малко по-ранен от нашето основно очакване за след март 2023 г.", написаха икономисти от UBS AG, включително Уан Тао, в бележка от понеделник.

Седем от 16-те икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че отварянето на пазара ще се случи през второто тримесечие на следващата година, а четирима - през първото тримесечие. Икономистите не са били помолени да определят какво би означавало пълно отваряне на пазара.

Проучването е проведено между 30 ноември и 2 декември, преди този уикенд в големи градове като Шанхай и Ханджоу да бъдат облекчени ограниченията.

Някои от икономистите предупредиха, че преходът ще бъде труден и вероятно ще включва опити и грешки от страна на властите, които ще се борят с недостатъчните медицински ресурси и ниския процент на ваксинирани възрастни хора.

"Отварянето на Китай е на път, но това няма да е леко плаване и пазарът не трябва да очаква голямо премахване на всички мерки за предотвратяване на епидемии, както на Запад", каза Гари Нг, старши икономист в Natixis SA.

Това създава несигурни перспективи за икономическия растеж. Петима от 16-те икономисти заявиха, че ще понижат прогнозите си за растежа през четвъртото тримесечие и цялата 2022 г. Медианата на прогнозите беше понижена съответно до 3,8% и 3,2% от 3,9% и 3,3% в предходното проучване от ноември.

"Това, което има по-голямо значение за прогнозата, са практическите реалности на място, които ограничават способността на Китай да облекчи ограниченията на Covid и да върне икономическия живот към нормалност", заяви Херон Лим, икономист в Moody's Analytics. Ограниченията включват по-неефективни ваксини в употреба и нежелание да се използват произведени в чужбина иРНК ваксини, нерешителност по отношение на използването на ваксините сред възрастните хора и ограничен капацитет на системата на общественото здравеопазване да се справи с рязкото увеличаване на случаите, каза той.

В отделно проучване икономистите очакват централната банка да намали размера на задължителните резерви за банките още веднъж - през първото тримесечие на 2023 г. Очаква се до март да бъдат намалени и основните лихвени проценти по едно- и петгодишните кредити, а лихвеният процент по средносрочното кредитно улеснение се предвижда да бъде понижен през второто и третото тримесечие на следващата година.