Смекчаването на мерките за Covid в Китай ограничи спада на петрола

Фючърсите на West Texas Intermediate се понижиха с 0,2%, до 80,38 долара

09:31 | 1 декември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижиха слабо в четвъртък заради несигурността преди срещата на ОПЕК+ в неделя, въпреки че облекчаването на ограниченията за Covid в най-големия вносител на суров петрол в света Китай ограничи спада.

Фючърсите на Brent паднаха с 0,3%, до 86,72 долара за барел, a фючърсите на West Texas Intermediate се понижиха с 0,2%, до 80,38 долара.

Пазарът също се подготвя за въздействието на европейските санкции върху руския петрол.

Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците, включително Русия, известна като ОПЕК+, планира да се събере виртуално на 4 декември. Решението за провеждане на срещата на практика сигнализира за малка вероятност за промяна на политиката за добив, докато групата оценява въздействието на очаквания таван на цената на руския петрол върху пазара.

Междувременно настроенията бяха повдигнати от промяната в стратегията на Китай за нулев COVID, което повишава оптимизма относно възстановяването на търсенето на петрол в Китай.

Китайските градове Гуанджоу и Чунцин обявиха облекчаване на ограниченията на COVID в сряда, ден след като демонстранти в южната част на Гуанджоу влязоха в сблъсъци с полицията на фона на поредица от протести срещу най-строгите в света ограничения на коронавируса.

Въпреки че новите огнища в Китай могат да натежат върху активността в близко бъдеще, Международният валутен фонд заяви в сряда, че има възможност за безопасно повторно калибриране на политиките за COVID, което може да позволи икономическият растеж да се ускори през 2023 г.

Спадът на запасите от суров петрол в САЩ също ограничи спада на цените в четвъртък. Запасите са намалели с 12,6 милиона барела през седмицата до 25 ноември, което е повече в сравнение с по-ранните очаквания на анализатори за спад от 2,8 милиона барела, според Администрацията за енергийна информация (EIA).

Въпреки това запасите от бензин и дестилат се повишиха повече от очакваното, което е индикатор за намаляване на търсенето.

Добивът на суров петрол в САЩ също надхвърли 12 милиона барела на ден, най-високото ниво отпреди началото на пандемията от коронавирус, съобщи EIA.