Китай може да сигнализира за завой на политиката от нулев Covid към икономиката

В знак на промяна на приоритетите гуверньорът на Китайската народна банка И Ган каза в петък, че фокусът на централната банка сега е върху растежа

10:48 | 2 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Висшите лидери на Китай вероятно ще сигнализират за по-прагматичен подход към контрола на Covid на ключова предстояща среща, като същевременно ще се съсредоточат повече върху стимулирането на икономическия растеж, казват икономисти.

24-членното Политбюро, висшият орган за вземане на решения на Комунистическата партия, обикновено се събира в началото на декември всяка година, за да определи общи насоки за икономическата политика за следващата година. След това плановете се конкретизират на Централната икономическа работна конференция, която често следва една седмица след заседанието на Политбюро.

След това целите на политиката, включително цел за брутния вътрешен продукт, се публикуват през март на годишната законодателна среща.

Най-важното за инвеститорите е как служителите ще балансират стратегията за нулев Covid спрямо необходимостта от икономически растеж. Тъй като сега Пекин сигнализира за решителна промяна от своя подход на нулева толерантност към борбата с инфекциите на Covid, икономистите казват, че Китай отчаяно се нуждае от повече парични и фискални стимули, за да подкрепи възстановяването през следващата година.

В знак на промяна на приоритетите гуверньорът на Китайската народна банка И Ган каза в петък, че фокусът на централната банка сега е върху растежа, добавяйки, че се поддържа „доста гъвкава“ парична политика, за да се помогне на икономиката да се възстанови и да създаде работни места.

„Очакваме, че политическата позиция ще остане благоприятна за растежа през 2023 г., особено през първата половина на годината“, каза Карлос Казанова, старши икономист за Азия в Union Bancaire Privee UBP SA в Хонконг.

Това е едва вторият път, когато новото Политбюро се събира - и първото, което ще се фокусира върху икономиката - откакто президентът Си Дзинпин си осигури прецедентен трети мандат на власт през октомври.

Covid прагматизъм

Политбюро вероятно ще приеме език, който сигнализира за по-целенасочен подход към борбата с инфекциите на Covid, в съответствие с неотдавнашните стъпки на правителството за намаляване на въздействието на ограниченията върху икономическата активност и живота на хората.

Длъжностните лица започнаха да подготвят населението за повече огнища и потенциално излизане от нулев Covid. Столицата Пекин, например, ще позволи на някои заразени хора да се изолират у дома, съобщи Bloomberg News. Производственият център Гуанджоу замени блокировките в някои райони с по-целенасочени ограничения.

Пазарите ще наблюдават всички промени в изявлението на Политбюро относно стратегията за Covid. От април езикът на Политбюро е последователен в подчертаването на три цели за „поставяне на хората и техния живот на първо място, предотвратяване на внесени случаи и възстановяване на вътрешния пазар, и динамична политика за нулев Covid“.

Сун Чунлан, вицепремиерът в оставка, който ръководеше политиката на Китай за Covid, изпусна споменаването на тези три цели в реч тази седмица, допълнителен знак, че правителството бавно променя позицията си относно контрола върху вируса.

Друга цел, поставена от Политбюро в предишни изявления и често приемана от длъжностни лица след това, е Китай да „ефективно координира контрола на Covid и икономическото развитие“. Поставянето на икономиката пред контрола на Covid в изявлението би било важна промяна, която сигнализира за по-голям акцент върху растежа през следващата година.

Въпреки това е малко вероятно ръководството на партията да сигнализира за излизане от нулев Covid засега.

„Не очакваме властите да се обърнат изцяло до второто тримесечие на 2023 г. предвид ниските нива на ваксинация“, каза Казанова. Ще отнеме време на страната да постигне достатъчно високи нива на ваксинация сред възрастните хора, каза той.

Фокус върху растежа

Тъй като се очаква растежът да отслабне до едва 3,3% тази година – най-бавният темп от 70-те години на миналия век, като изключим пандемичния спад през 2020 г. – официалните лица вероятно ще сигнализират за по-големи усилия за стимулиране на икономиката.

„Езикът ще приоритизира икономическия растеж повече, отколкото през последните няколко години“, каза Артър Будагян, главен стратег за китайската инвестиционна стратегия и стратегия за нововъзникващи пазари в BCA Research Inc. „Икономическите условия се влошават и достигнаха прага на болката за политиците."

Няколко видни икономисти, свързани с правителството, наскоро призоваха правителството да премести фокуса си обратно към насърчаване на растежа. Те посъветваха властите да си поставят цел за икономически растеж за 2023 г. между 4,5% и 5%, въпреки че официалната цел няма да бъде разкрита до март следващата година. Средната прогноза в проучване на Bloomberg сред анализатори е икономиката да нарасне с 4,9% през следващата година.

През декември миналата година Полибюро каза, че Китай ще се „фокусира върху стабилизирането на макроикономическите условия“ и ще гарантира, че икономиката работи в „разумен диапазон“. Честите и широко разпространени огнища на Covid оттогава нарушиха плановете на правителството, което доведе до действителен растеж на БВП, който е много по-слаб от официалната цел от около 5,5%.

Политически стимул

Фискалната и паричната политика вероятно ще останат благоприятни през следващата година, но ключов въпрос за икономистите е колко агресивен би бил този стимул.

„Ще бъде доста предизвикателство за Китай да постигне 5% икономически растеж, ако фискалната политика не е много експанзивна през следващата година“, каза Джан Джуей, главен икономист в Pinpoint Asset Management Ltd.

Местните власти са изправени пред огромен недостиг на финансиране тази година поради спад в приходите от продажба на земя и скок в разходите за контрол на Covid, като блокиране и тестване. Широкият фискален дефицит през първите 10 месеца на тази година е почти троен в сравнение със същия период на миналата година.

Правителството не продаде специални държавни облигации тази година, което не отговари на някои пазарни очаквания. Пазарите ще търсят улики за това дали емитирането на облигации ще бъде засилено агресивно през следващата година, каза Джан, въпреки че срещата на Политбюро е малко вероятно да предостави такива подробности.

Друга ключова област, която трябва да се наблюдава, е дали длъжностните лица ще подчертаят дългосрочния си ангажимент за ограничаване на дълга и жилищните излишъци, според Будагян от BCA. Това ще определи „колко дълготраен ще бъде стимулът“ и колко скоро служителите ще отменят стимулите, след като икономиката се възстанови в даден момент през следващата година, каза той.

Облекчаване на имотния сектор

Длъжностните лица може да покажат по-подкрепяща позиция към жилищния сектор, който е в най-лошия си спад в съвременната история. Правителството вече въведе серия от мерки през последните седмици, за да помогне за облекчаване на ликвидната криза сред строителните предприемачи. Те включват спасителен план от 16 точки, решение за премахване на някои многогодишни ограничения върху продажбите на акции от предприемачите, както и най-малко 1,28 трилиона юана (179 милиарда долара) в обещаната финансова подкрепа от големите държавни банки.

Ирис Панг, главен икономист за Китай в ING Groep NV, каза, че правителството може да изчака, за да види въздействието на съществуващите политики, преди да предприеме по-нататъшни действия. Тя очаква официалните лица да запазят езика си за жилищния сектор, подобно на това, което беше казано на предишната икономическа среща през юли.