ЕС съди Китай в СТО заради патентите и натиска върху Литва

ЕС ще стане първата юрисдикция, която иска присъда на Световната търговска организация заради действията на Китай да възпрепятства компаниите да защитават своите патентни права

11:37 | 7 декември 2022
Автор: Хорхе Валеро
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз ще заведе две дела срещу Китай в Световната търговска организация в сряда, след като преговорите за разрешаване на проблемите с най-големия му търговски партньор не дадоха резултати.

Случаите са свързани с ограниченията на Китай върху износа на Литва и принудителните практики на Пекин да ограничи притежателите на патенти да упражняват правата си за защита на своите иновации пред съд, каза Валдис Домброскис, вицепрезидент на Европейската комисия, отговарящ за търговията. И двата случая са от „системно значение“, каза той.

„Първото ни предпочитание беше да намерим договорени решения чрез консултации и инвестирахме много време в тези обмени, за да избегнем по-нататъшни стъпки“, каза търговският директор на ЕС пред Bloomberg News в интервю във вторник. „Но тези обмени не ни донесоха задоволителни резултати.“

Ескалацията в търговския спор с Китай идва, докато ЕС преоценява отношенията си със страната, която все повече се възприема като конкурент и съперник по въпроси, вариращи от отвореността на пазара до човешките права. Но ЕС също се опитва да се ангажира отново политически с Пекин и иска китайското правителство да играе по-активна роля като посредник с Русия след нахлуването на Москва в Украйна.

Двустранните отношения се влошиха от миналия декември, след като Китай наложи принудителни мерки срещу износа от Литва и други продукти на ЕС, които включват литовски компоненти, след като Тайван отвори търговски офис в балтийската страна. Фирми от Швеция и Германия също са засегнати, казаха запознати.

В резултат литовският износ за Китай е намалял с 80% от януари до октомври в сравнение със същия период на предходната година. Очаква се СТО да създаде група за уреждане на спора в началото на 2023 г., а присъдата може да отнеме до осемнадесет месеца.

Китай забрани литовския износ, като блокира митническото освобождаване или наложи фитосанитарни изисквания за определени продукти, включително говеждо и някои алкохолни напитки. Страни, включително Австралия и Канада, също бяха засегнати от принудителните практики на Китай.

Случаят „не е само за Литва, защото засяга веригите за доставки в рамките на ЕС и виждаме този вид модел на Китай, който ограничава търговските си потоци с една или друга страна в отговор на различни развития“, каза Домбровскис. „Виждаме, че това е повтарящ се модел.“

„Знаем, че Китай е труден партньор и също така нашите компании имат различни предизвикателства, докато правят бизнес там“, добави той. Домбровскис смята решението на ЕС за тест за СТО, като се има предвид, че Китай „не е прозрачен“ относно този тип мерки, тъй като много от ограниченията не са формализирани в писмена форма, въпреки че въздействието на мерките е „много видимо“.

Убиец на патенти

ЕС ще стане първата юрисдикция, която иска присъда на СТО относно действията на Китай да възпрепятства компаниите да защитават своите патентни права върху високите технологии.

Китайските съдилища издават така наречените „разпореждания срещу дело“ от август 2020 г., за да обезсърчат компаниите да завеждат дела извън границите на страната за уреждане на спор под заплахата от глоби до €130 000 на ден.

„Виждаме тази практика като вредна за растежа на иновациите в Европа, която лишава европейските високотехнологични компании от упражняване и прилагане на техните патентни права, което им дава технологично предимство“, каза той.

Блокът разглежда тези забрани срещу искове като част от усилията на Китай да се позиционира по-високо в технологичната верига, за да може да продава продукти на по-ниски цени. В допълнение, Пекин ограничава правомощията на европейските компании да защитават ключови модели за определяне на стандарти.

Икономическият ефект е значителен. Само в областта на безжичните комуникации европейските компании притежават 3G, 4G и 5G лицензи на стойност милиарди евро и те сега са изложени на риск поради тези китайски съдебни решения, каза Домбровскис.

Търговският ход на ЕС срещу Китай идва, когато блокът е в последния етап от създаването на инструмент за борба с принудата, за да увеличи своя арсенал за ответни действия в случаи като тези.

„В рамките на съществуващата правна рамка виждаме групата на СТО като най-ефективния път напред“, каза Домбровскис. Възможността за активиране на инструмента за борба с принудата паралелно, след като бъде въведен, е „нещо, което трябва да бъде отразено“, каза той.