"Разрушителният" Китай подтиква Канада да се насочи към Индо-Тихоокеанския регион

Стратегията на Канада, особено текстът за Китай, мирише на идеологическа пристрастност, коментира китайското външно министерство

11:30 | 3 декември 2022
Автор: Брайън Плат
Мелани Джоли, министър на външните работи на Канада, по време на интервю за Bloomberg в Монреал, Квебек, Канада, 25 ноември 2022 г. Снимка: Bloomberg LP
Мелани Джоли, министър на външните работи на Канада, по време на интервю за Bloomberg в Монреал, Квебек, Канада, 25 ноември 2022 г. Снимка: Bloomberg LP

Правителството на министър-председателя Джъстин Трюдо увеличава военните разходи и разширява търговските връзки на Канада в Индо-Тихоокеанския регион като част от "поколенческа" промяна в политиката, насочена към противодействие на влиянието на Китай.

Министърът на външните работи Мелани Джоли публикува в неделя сутринта Индо-тихоокеанската стратегия на страната си, включваща разходи в размер на близо 1,7 млрд. долара (2,3 млрд. канадски долара). Тези пари се използват за повече патрули на военноморските сили в региона, по-добри мерки за разузнаване и киберсигурност, както и за засилено сътрудничество с регионалните партньори в Източно и Южнокитайско море.

China Prompts
Канадският министър на външните работи Мелани Джоли говори в интервю в петък в Монреал.

Документът от 26 страници - представен от Джоли и трима други министри във Ванкувър, като по-късно в неделя командващият отбраната на Трюдо ще проведе виртуален брифинг - включва дълъг раздел, посветен на Китай, който се нарича "все по-разрушителна глобална сила".

В документа се посочват множество военни, икономически и свързани със сигурността заплахи, които страната представлява, като същевременно се признава необходимостта от сътрудничество с нея по въпроси като изменението на климата, световното здравеопазване, биоразнообразието и неразпространението на ядрени оръжия.

В едночасово интервю за Bloomberg News преди публикуването на стратегическата декларация Джоли заяви, че геополитическите "тектонични плочи" в света се разместват. Това застрашава международните норми, които поддържат сигурността на света от Втората световна война насам, както и създава несигурност по веригата на доставки и инфлация.

"Що се отнася до Китай, знаем, че в региона се води битка за влияние", каза тя в петък в Монреал. "Затова трябва да засилим играта си."

China Prompts
Малък напредък. Китай доминира в търговските отношения на Канада с Азия

Канада също така ще затегне правилата си относно чуждестранните инвестиции и ще предприеме други стъпки, за да се защити от "чуждестранна намеса", се посочва в документа. Публикуването му става по-малко от две седмици след като китайският президент Си Дзинпин се конфронтира с Трюдо в кулоарите на срещата на върха на Групата на 20-те в Индонезия, като направи забележка на канадския лидер за това, че е предоставил на медиите информация за по-ранна дискусия.

Джоли заяви пред Bloomberg, че срещата не я е изненадала, тъй като тя също е имала "откровени разговори" с китайския си колега в хода на дипломацията.

"Вие видяхте това, което ние наблюдаваме да се случва обикновено", каза тя. "Просто имахте възможност да се запознаете с политическата реалност." Тя каза също, че изработването на индо-тихоокеанска стратегия би било безплодно, ако не се обърне внимание на нарастващото влияние на Китай - "слонът в стаята".

Канада ще засили дипломатическото и търговското си присъствие, за да създаде по-предвидима среда за бизнес инвестиции в Азия, каза Джоли. Тя ще инвестира 750 млн. канадски долара в устойчиви инфраструктурни проекти, с което се надява да привлече допълнителен капитал от канадските пенсионни фондове.

В същото време засиленото военно сътрудничество с регионалните партньори ще защити интересите на страната в Тихия океан, точно както съюзите с Европа чрез Организацията на Северноатлантическия договор и САЩ чрез Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана исторически са защитавали интересите ѝ в Арктика и Атлантическия океан, каза тя. Канада ще инвестира почти половин милиард канадски долара в продължение на пет години за засилена отбрана в региона.

"От дълго време ние се определяме чрез отношенията, които имаме с Европа", каза Джоли. "Време е да погледнем към Тихия океан."

Стратегията съдържа раздел, посветен на задълбочаването на икономическите връзки с Индия, и друг, посветен на Япония и Южна Корея - район, който тя нарича Северен Тихи океан.

"Така наречената стратегия, публикувана от Канада, особено контекстът, свързан с Китай, мирише на идеологическа пристрастност", заяви говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян в понеделник следобед в Пекин на редовен брифинг за медиите. "Тя раздухва така наречената китайска заплаха", добави той и заяви, че Китай вече е направил изявления пред канадската страна.

Канада се бори да диверсифицира търговските си отношения в Тихоокеанския регион извън Китай, който е вторият ѝ най-голям търговски партньор след САЩ. По данни на канадската статистическа служба стокообменът с Китай възлиза на 125,8 млрд. канадски долара през последните 12 месеца до септември, което представлява около 8,6% от търговските потоци. Това е по-малко от 7% от всички други големи индо-тихоокеански държави взети заедно - дял, който е малко променен от 1997 г., когато търговията между Канада и Китай беше минимална.

China Prompts
Си Дзинпин на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Банкок на 19 ноември 2022 г.

В стратегията има многобройни елементи, предназначени за разширяване на търговските отношения на Канада, включително нова поредица от търговски мисии "Team Canada" за привличане на бизнес лидери в индо-тихоокеанските държави, както и програма на стойност 65,1 млн. канадски долара за увеличаване на научните и изследователските партньорства на Канада с Южна Корея, Индия, Япония, Сингапур и Тайван.

Инфраструктурната програма на стойност 750 млн. канадски долара е най-големият бюджет в плана и е част от приноса на Канада към инфраструктурния план на Групата на седемте на стойност 600 млрд. долара, обявен по-рано тази година, за да се противодейства на китайската програма "Пояс и път". Джоли заяви, че в четвъртък се е срещнала с големи канадски пенсионни фондове - включително с Ontario Teachers' Pension Plan Board и Caisse de Depot et Placement du Quebec - за да започне да популяризира плана.

Джоли, която беше назначена на тази длъжност през октомври 2021 г., заяви, че е имала за задача да възстанови отношенията на Канада с Китай по време на тригодишното захлаждане след ареста на Мън Ванчжоу, главния финансов директор на Huawei Technologies Co. по искане на САЩ за екстрадиция, и последвалото задържане от страна на Китай на двама канадци - Майкъл Ковриг и Майкъл Спавор.

Първоначалната реакция на канадските корпорации беше положителна. Но тъй като Канада е принудена да помогне за стабилизирането на световните енергийни пазари с увеличен износ на втечнен природен газ, една от водещите бизнес лобистки групи в страната отбеляза потенциална пропусната възможност по отношение на енергийната политика.

"Бихме искали да видим изричен ангажимент от страна на правителството за осигуряване на сигурни доставки на канадски втечнен природен газ за нашите съюзници в региона, както и конкретни подробности за това как ще ускори одобрението на инфраструктурата за износ на енергия от тихоокеанското крайбрежие", заяви в свое изявление, изпратено по електронната поща, Голди Хайдер, президент и главен изпълнителен директор на Бизнес съвета на Канада.