Жилищата в Канада може да поевтинеят с до 25% до края на годината

Вдигането на лихвените проценти от централната банка на Канада предизвика по-силна от прогнозираното корекция на цените

15:51 | 12 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Канадските жилища могат да изгубят до една четвърт от стойността си след като повишаването на лихвените проценти по кредитите оказаха много по-бързо от очакваното влияние, предава Bloomberg.

След като достигнаха пик през февруари, сега се очаква, че средните цени на жилищата в Канада ще се свият с до 25% до края на годината според доклад на икономистите Рандал Бартлет, Елън Бегин и Марк Десормо. Както спада в цените, така и лихвените проценти, които го предизвикаха, вече надминават прогнозите.

Безпрецедентен бум по време на пандемията доведе цените на жилищата в Канада до рекордни стойности, но те паднаха също толкова бързо след като централната банка на Канада започна да вдига лихвените проценти през март, за да предотврати цялостно претоварване на икономиката. Въпреки че спада в цените се наблюдава най-вече в пазари, които станаха свидетели на най-големите балони по време на пандемията като например Торонто и предградията му, вече има признаци, че тенденцията се разпространява из цялата страна.

Кралската банка на Канада прогнозира, че това ще бъде най-голямата корекция на цените на недвижимото имущество в страната за последните 40 години. Данни за националните продажби и цени за месец юли ще бъдат публикувани следващата седмица, като Торонто вече съобщава за 3.9% спад в цените на жилищата за месеца, с което вече надмина предишния рекорд от 2005 г. за най-голям спад в рамките на четиримесечен период.

Въпреки това увеличенията през последните две години бяха толкова драстични, че средните цени на жилищата в края на 2023 г. все още ще са по-високи, отколкото преди пандемията, прогнозират икономисти от Desjardins.

„Жилищния пазар на Канада се коригира много по-бързо отколкото очаквахме“, каза Бартлет, който е директор на отдела за канадска икономика във фирмата, подкрепен от своите колеги. „Ние не искаме да омаловажаваме трудностите, с които се сблъскват някои канадци, но тази корекция ще помогне за възвръщането на известна нормалност на пазара за недвижими имоти във Канада. Много пазари се завръщат обратно към някакъв баланс и достъпността постепенно ще се подобри със свиването на цените“.