САЩ, Великобритания и Канада последваха ЕС в санкциите срещу Китай

Санкциите бяха наложени заради нарушения на човешките права на уйгурите в Синдзян

08:55 | 23 март 2021
Обновен: 08:58 | 23 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ, Великобритания и Канада последваха Европейския съюз в налагането на санкции срещу Китай заради предполагаеми нарушения на човешките права и по-специално на тези на уйгурите в Синдзян, предизвиквайки незабавна реакция от Пекин.

ЕС започна ходовете със санкции, които са насочени срещу четирима китайски граждани и едно юридическо лице. САЩ, Канада и Великобритания - председателстващи срещите на държавите от Г-7 през тази година – почти повториха тези действия, които са до голяма степен символични и е малко вероятно да повлияят на китайската икономика или поведение, предава Bloomberg.

„Изпращаме най-ясното послание до китайското правителство, че международната общност няма да си затваря очите за такива сериозни и систематични нарушения на правата на човека и ние ще действаме съгласувано, за да потърсим отговорност", каза външният министър на Великобритания Доминик Рааб.

Министерството на финансите на САЩ заяви, че е санкционирало двама представители на китайските власти, Уанг Джунжен и Чен Мингуо, „във връзка със сериозни нарушения на правата на човека срещу етническите малцинства“ в Синдзян. „Китайските власти ще продължат да се сблъскват с последствия, докато в Синдзян се случат зверства“, заяви Андреа Гаки, директор на Службата за контрол на чуждестранните активи.

Реакция на Китай

Китай също увеличи натиска. Пекин заяви, че ще санкционира 10 физически и четири юридически лица от страна на ЕС. Според властите на Поднебесната империя мерките, предприети от блока, "увреждат суверенитета и интересите на Китай" и не се основават на факти.

„Този ​​ход, основан само на лъжи и дезинформация, пренебрегва и изкривява факти, грубо се намесва във вътрешните работи на Китай, грубо нарушава международното право и основните норми, регулиращи международните отношения, и сериозно подкопава отношенията между Китай и ЕС“, пише в изявление на китайското външно министерство.

Китай призова за среща посланика на ЕС в Пекин Никола Шапюи в понеделник вечерта, пише в изявление на китайското външно министерство. Заместник-министърът на външните работи Цин Ган осъди и протестира срещу санкциите на Европейския съюз пред посланика.

Действието на ЕС е част от нов режим срещу нарушенията на човешките права, насочен към злоупотреби в различни страни и региони. Новите санкции ще засегнат 11 физически и четири юридически лица в световен мащаб. Блокът за първи път използва този подход срещу Русия по-рано тази година заради ареста на опозиционния лидер Алексей Навални.

Във вторник Австралия и Нова Зеландия също изразиха сериозна загриженост относно "достоверни съобщения" за тежки нарушения на човешките права срещу етнически уйгури в китайската провинция Синдзян.

„Има ясни доказателства за тежки нарушения на човешките права, които включват ограничения на свободата на религията, масово наблюдение, мащабни извънсъдебни задържания, както и принудителен труд и принудителен контрол на раждаемостта“, заявиха в съвместно изчвление австралийският външен министър Марис Пейн и нейният колега от Нова Зеландия Нанайа Махута.

Въпреки че в изявлението не се казва, че срещу Китай ще бъдат наложени търговски санкции, това може да доведе до допълнително напрежение между Австралия и нейния най-голям търговски партньор.

Това напрежение нарасна през април, когато правителството на премиера Скот Морисън призова независими разследващи да посетят Ухан, за да докажат произхода на пандемията. Оттогава Пекин упражнява  търговски репресии върху австралийски стоки, като въглища, вино и ечемик.