ЕС наложи санкции на Китай заради нарушения на правата на човека*

Наказателните мерки на блока са носечени към четирима китайски граждани и едно юридическо лице

15:21 | 22 март 2021
Обновен: 16:15 | 22 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз одобри редица наказателни мерки за нарушения на правата на човека, включително санкции, насочени към Китай, съобщава Bloomberg.

„Предпоставките за днешните наказателни мерки включват мащабни произволни арести, по-специално на представителите на уйгурското малцинство в Синцзян“, гласи изявление на ЕС от понеделник. 

„Санкциите сигнализират за твърдата решимост на ЕС да отстоява правата на човека и да предприема осезаеми действия срещу отговорните за техните нарушения и злоупотреби“.

Решението на ЕС да санкционира китайски длъжностни лица вероятно ще бъде предимно символично. Въпреки че САЩ наложиха подобни мерки срещу редица представители на комунистическата партия - включително двама членове на Политбюро - мерките не са повлияли нито на икономиката на Китай, нито са довели до промяна в поведението на Поднебесната имерия.

Мерките са насочени към четирима китайски граждани и едно юридическо лице, съгласно разпоредбите, публикувани в правителствения бюлетин на ЕС. По-широки санкции ще бъдат насочени и към в Либия, Русия и Еритрея.

Малко след решението на 27-те Китай заяви, че ще наложи санкции срещу 10 лица и четири институции от страна на ЕС, като заяви, че мерките "увреждат суверенитета и интересите на Китай" и не се основават на факти.

„Този ход, основан само на лъжи и дезинформация, пренебрегва и изкривява фактите, грубо се намесва във вътрешните работи на Китай, грубо нарушава международното право и основните норми, регулиращи международните отношения, и сериозно подкопава отношенията между Китай и ЕС“, гласи изявление на китайското външно министерство.

Последният ход на ЕС е част от нов режим на действие при нарушения на човешките права, насочен към злоупотреби в различни страни и региони. Новите санкции ще засегнат 11 лица и четири институции. Блокът за първи път използва този подход срещу Русия по-рано тази година заради присъдата на опозиционния лидер Алексей Навални.

Миналата седмица китайският посланик в ЕС предупреди блока да не се намесва в националните въпроси по сигурността на Китай, като заяви, че санкциите могат да подтикнат конфронтация. Пекин отрече, че човешките свободи са ограничени и изтъкна ползите за хората, живеещи в региона Синдзян.

*Статията е актуализирана с позицията на китайското външно министерство