Преговорите между САЩ и Китай в Аляска започнаха със спорове и обвинения

Лошият старт намали и без това ниските очаквания за срещата

08:55 | 19 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Първите преговори на високо равнище между САЩ и Китай, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност, се превърнаха в спорове и взаимни обвинения в самото си начало, илюстриращи дълбокото разделение, което остава въпреки промяната в Белия дом.

Всяка страна остро критикува другата заради правата на човека, търговията и международните съюзи на срещата в Анкоридж, Аляска. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази загриженост относно кибератаките, отношението към мюсюлманските малцинства в Синдзян и нарастващия контрол на Пекин над Хонконг, предава Bloomberg.

„Алтернативата на реда, основан на правила, е свят, в който победителят взема всичко и това би било един далеч по-насилствен и нестабилен свят“, каза Блинкен.

Ян Цзечъ, член на Политбюро на комунистическата партия, каза, че западните държави не представляват глобалното обществено мнение и нарече САЩ „първенец“ в кибератаките.

„Много хора в Съединените щати всъщност имат малко доверие в демокрацията на Съединените щати“, каза той, позовавайки се на убийството на чернокожите американци и движението „Black Lives Matter“.

Делегациите започнаха втората от трите планирани сесии при затворени врата около 19:30 ч. местно време.

 „Все още е преждевременно да се заключи, че тази среща е предвестник на промяна. Това със сигурност обаче е фалстарт и разкрива дълбочината на разликите между двете страни“, каза Бони Глейзър, старши съветник по Азия в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Китайски дипломати от седмици сигнализираха за планове да се противопоставят на усилията на администрацията на Байдън да се намесва във въпроси, които Пекин счита за вътрешни работи, а Ян предупреди Вашингтон миналия месец да не пресича никакви „червени линии“.

Докато китайските официални представители протестираха, че встъпителната критика от страна на Блинкен и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан не е правилният начин да се отнасят с гостите, един високопоставен американски служител заяви, че китайските представители по същество разиграват театър. По подобен начин Китай обвини САЩ в нарушаване на дипломатическия протокол, като "сериозно отложи" началото на срещата.

Лошият старт намали и без това ниските очаквания за срещата в Аляска.

„Тъй като администрацията на Байдън все още не е изложила ясни политики, те в крайна сметка няма да обсъдят нищо важно, а само ще позират”, каза Дерек Сизърс, анализатор от консервативния American Enterprise Institute.

Преди срещата официални лица в Пекин говориха за възможността виртуална среща на върха между Байдън и китайския президент Си Дзинпин следващия месец да съвпадне с Деня на Земята и да насочи вниманието към борбата с изменението на климата. Не е ясно дали преговорите в Аляска ще провалят тези усилия.

Изглежда, че след два месеца на поста новият американски президент няма да направи значителни промени на твърдия подход на бившия президент Доналд Тръмп към Китай.

Байдън се заема с усилията на Тръмп да съживи алианса Quad между САЩ, Австралия, Япония и Индия. Блинкен също така  похвали „Авраамовите споразумения“ на Тръмп, допринесли за сближаването между Израел и страните от Близкия изток.