САЩ са на кръстопът между нуждата от Индия срещу Китай и червените си линии

Администрацията на Байдън иска да вмъкне Индия в плановете да конкурира с Китай, но трябва да изглади разногласията по руска оръжейна система и правата на човека

22:02 | 12 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg
Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg

Администрацията на американския президент Джо Байдън работи за вграждането на Индия в мрежа от държави в остра конкуренция с Китай, въпреки че двете страни трябва да изгладят разногласията, които включват правата на човека и придобиването на руска отбранителна система от Ню Делхи.

В петък бе проведена виртуална среща между президента Байдън и министър-председателите на двама дългогодишни договорни съюзници - Австралия и Япония - както и на Индия, четвъртата държава в т. нар. Quad и най-слабо развитата в икономическо отношение, предава The Wall Street Journal.

Очаква се да бъде представена сделка за засилено производство в Индия на американски ваксини срещу Covid-19, някои от които ще отидат в страните от Югоизточна Азия, заявиха американски и индийски представители. Това е опит да се конкурира китайската „дипломация на ваксините“.

Въпреки че Quad съществува от над десетилетие, през последните години Вашингтон насочва повече усилия към групата, тъй като съперничеството на САЩ с Китай се засили. Но отношенията между Поднебесната империя и Индия също не се развиват добре. Миналата година сблъсък между индийски и китайски войски по оспорваната граница в Хималаите беше най-смъртоносният от повече от пет десетилетия.

Индия е в разгара на придобиването на модерна руска ракетна система С-400 - ход, който може да доведе до санкции от страна на САЩ. Отношението на индийското правителство към религиозните малцинства и неотдавнашните протести на фермерите доведоха до нови критики от групи за защита на правата на човека и членове на Конгреса.

Засега служителите на администрацията на Байдън стъпват внимателно, докато се опитват да съставят координирана международна стратегия срещу Китай. Те казват, че Индия като демокрация с бързо развиваща се икономика предлага възможности за работа по редица въпроси като климата и енергетиката и за засилване на конкуренцията с Китай чрез сътрудничество в областта на технологиите и отбраната.

„Работим с партньор като Индия, за да се справим с общите предизвикателства, които имаме. Ние със сигурност признаваме предизвикателствата, които Китай поставя”, каза Дийн Томпсън, изпълняващ длъжността помощник държавен секретар на САЩ за Южна и Централна Азия. Временна стратегия за сигурност, която администрацията публикува този месец, посочва Китай като приоритетна грижа и обещава да задълбочи партньорството с Индия.

Индия приветства перспективите за сътрудничество, като посочи области като изменението на климата, здравеопазването и ограничената търговска сделка. Двете страни споделят опасения относно агресивното поведение на Китай, каза индийски служител, така че администрацията на Байдън трябва да избере дали правата на човека и други въпроси ще имат приоритет.

Руската ракетна система "земя-въздух" е тест за отношенията. Бившият президент Доналд Тръмп укрепи връзките с Индия и изгради връзка с премиера Нарендра Моди.

И все пак, преди да напусне поста си, администрацията на Тръмп призова Индия да прекрати придобиването на ракетната система, като заяви, че законът от 2017 г. на САЩ налага санкции за закупуване на оръжия от доставчици в черния списък като Русия.

Индийското правителство вече направи първоначално плащане на Москва в размер на 800 милиона долара, а първият комплект оборудване по сделката за 5,5 милиарда долара се очаква по-късно тази година. Индийските правителствени служители казват, че Ню Делхи ще продължи с руската система, защото е необходима за защита на страната заради напрежение с Пакистан и Китай.

Миналата седмица финансираната от правителството американска изследователска група Freedom House в своята годишна класация на демокрациите понижи Индия до „частично свободна“ за първи път от 1997 г.