Китайският дълг се превръща в убежище на фона на сътресенията при облигациите

Това че страната е много слабо свързана с други пазари на облигации създава чудесен хедж, смятат анализатори

12:48 | 12 март 2021
Обновен: 12:49 | 12 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На глобалните дългови пазари се появява претендент за мястото на държавните ценни книжа на САЩ. Китайските държавни облигации се противопоставиха на сътресенията от Австралия до Европа, предлагайки убежище в глобалната рефлационна търговия. JPMorgan Asset Management и Brandywine Global Investment Management LLC виждат в китайските облигации свойствата, които дадоха на държавния дълг на САЩ статуса на най-безопасния актив в света по време на криза, предава Bloomberg.

„Понякога, когато наблюдавате волатилност на развитите пазари, както сега, това е добро място да запазите парите си“, каза Арджун Видж от JPMorgan Asset Managemen, който управялва 1,6 милиарда долара глобален фонд за облигации. „Китайските държавни облигации са толкова добър актив, колкото и американските, когато се разглеждат дългосрочните корелации спрямо световните акции“, смята той.

Китайския държавен

Китайския държавен дълг се търгува в най-малък диапазон сред конкурентите си. Графика: Bloomberg

Определянето на китайския дълг като жизнеспособен клас активи за трилиони долари спестявания е противоречиво, предвид проблемите с ликвидността и достъпността, както и риска от вируса. Но тъй като страната е много слабо свързана с други пазари на облигации, това създава чудесен хедж, особено когато останалите най-големи световни пазари на облигации изпитват трудности в тандем, смятат анализатори.

Алтернативен хедж

Държането на китайски дълг е примамливо предложение за мениджърите на активи, които търсят нов хедж, за да компенсират своите по-рискови акции, основа на портфолио 60/40.

„Ролята на държавните ценни книжа като сигурно убежище вече не е налице“, каза Трейси Чен,  портфолио мениджър в Brandywine Global, която купи китайския дълг за първи път миналата година. „Нараства възможността за използване на китайски облигации като алтернатива“, добави тя.

Корелацията на

Корелацията на китайските облигации с конкурентите им през от миналия месец е близо до нула. Графика: Bloomberg

Китай беше първата голяма икономика, излязла от пандемията. В резултат на това доходността там вече се е повишила до нивата, наблюдавани за последен път преди кризата, нещо, което инвеститорите в облигации в останалия свят тепърва започват да забелазват.

Китайските облигационни фондове отчитат 420 милиона щатски долара приток през седмицата до 10 март, дори когато инвеститорите намалиха притежанията си на дълг на развиващите се пазари с най-много от близо година, показват данни на EPFR Global.

Чуждестранните инвеститори закупиха китайски дълг на стойност 93,6 милиарда юана (14,4 милиарда долара) през февруари, след като добавиха позиции с рекордни темпове през предходния месец.

И все пак има много рискове пред търговията. Китай се стреми да ограничи бързото натрупване на финансов ливъридж, което означава, че централната банка може да увеличи разходите по заемите. Дълговият пазар отдавна е критикуван за лошата му ликвидност, тъй като местните заемодатели притежават по-голямата част от облигациите и не ги търгуват активно.

 „Китай трябва да свърши много работа по отношение на повишаване на ликвидността за инвеститорите и изграждане на някаква финансова инфраструктура, която да даде възможност на хората да извършват търговия с фючърси“, каза Чен на Brandywine Global.

Привлекателност 

Има и въпроса на геополитическото съперничество между САЩ и Китай, което може да премине към финансовата сфера, въпреки оптимизма, че отношенията ще се подобрят при президента Джо Байдън. Междувременно контролът върху капитала в страната я прави непривлекателна за чуждестранните инвеститори.

За да получат достъп до пазара, международните фондове трябва да преминат през голяма бюрокрация. След като влязат, те трябва да се ориентират в местната данъчна политика и да не прибягват до инструменти за хеджиране. Централната банка също поддържа плътно управление на валутата и често може да диктува нейната посока.

Въпреки ограниченията чуждестранните инвеститори са готови да се жертват, за да се доберат до китайския дълг.