Китай въвежда ограничения за автомобилите на Tesla заради опасения за сигурността

Ходът на Пекин изглежда огледален на решението на САЩ да изключат Huawei от изграждането на 5G мрежи

19:36 | 19 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайското правителство ограничава шофирането на автомобили на Tesla за военнослужещи и служителите на ключови държавни компании, позовавайки се на опасения, че данните, събирани от компанията производител, могат да доведат до изтичане на информация, застрашаваща национална сигурност, споделят запознати лица, цитирани от The Wall Street Journal.

Този ход следва правителствен преглед на автомобилите на Tesla, който, според китайските власти, поражда загриженост, тъй като камерите на автомобилите могат постоянно да записват, посочиха запознатите лица, както и да получават различни данни като кога, как и къде се използват автомобилите, плюс списъка с контакти, които се синхронизират с автомобилния софтуер. Китайското правителствено е загрижено, че някои данни могат да бъдат изпратени обратно в САЩ, допълват запознатите лица.

Ограничението идва, докато Си Дзинпин все повече отдалечава Китай от зависимостта му от чуждестранните технологии, а технологичната война между Пекин и САЩ продължава да се разраства. Решението изглежда огледално на американските ограничения за използването на комуникационно оборудване, произведено от китайски компании, сред които най-вече Huawei Technologies - китайският технологичен гигант, който Вашингтон определи като заплаха за националната сигурност поради опасенията, че шпионира в полза на Пекин - твърдения, които Huawei отрича.

Страховете във връзка с обработката на данни от страна на технологичните производители също подчертават как нарастващата популярност на силно дигитализираните автомобили.

Китайското правителство е информирало някои от своите агенции да помолят служителите им да спрат да карат автомобили на Tesla до тяхната месторабота, посочиха запознатите лица. Част от китайските длъжностни лица споделят още, че автомобилите също е забранено да бъдат шофирани до жилищни сгради, където се помещават семейства на работещи в чувствителни за сигурността индустрии и държавни агенции. От ръководствата на тези агенции е било посочено, че сред опасенията на правителството е най-вече фактът, че автомобилите на Tesla могат да бъдат постоянно в режим на запис, използвайки камери и други сензори за регистриране на различни детайли, включително и кратки видеоклипове.

Ограничението се отнася за всички лица, работещи във военни комплекси, чувствителни за сигурността държавни предприятия като авиационни компании, както и правителствени агенции, конкретизираха запознатите лица. Информационното бюро на Държавния съвет на Китай не отговори веднага на искане за коментар.

Tesla отказа да коментира мярката на правителството. От компанията пренасочиха запитването на The Wall Street Journal към коментар, който преди това е бил отправен в китайски медии в отговор на предишни опасения за сигурността на данните. „Политиката на Tesla за защита на поверителността е в съответствие с китайските закони и разпоредби. Tesla отдава голямо значение на защитата на поверителността на потребителиските данни “, гласи коментарът. Освен това от американския концерн поясниха, че автомобилните камери не са включени при всички превозни средства на Tesla в Китай.

Китайският пазар става все по-важен за Tesla. Доставките в страната през миналата година помогнаха на компанията да достигне рекордните 500 000 доставки на превозни средства в световен мащаб. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е изключително популярен в страната от години.

Но докато Tesla увеличава производството си в страната, регулаторният натиск също се засилва. Компанията бе призована да даде показания миналия месец от властите, позовавайки се на жалби на потребители относно проблеми с качеството.

В събота Мъск ще участва онлайн в организираната от държавата годишна световна икономическа среща в Пекин под надслов "Китайски форум за развитие", където се очаква да изнесе реч. Присъстващите на събитието обикновено включват и високопоставени китайски правителствени служители.

Китай предприема действия за укрепване на собствения си технологичен сектор, след като Едуард Сноудън разкри, че ключови китайски компютърни мрежи са били проникнати от Агенцията за национална сигурност на САЩ през 2013 г. и настоява правителствените агенции да започнат да заменят чуждестранните доставчици на технологии, освен ако продуктите могат да се разглеждат като „безопасни“ и "контролируеми” от съответните инспектори по сигурността.

През последните години Поднебесната империя публикува редица правила, свързани с киберсигурността и поверителността на данните, както и проектозакони за тях. Това включва проектоверсия на Закона за защита на личната информация, публикувана през октомври, която предвижда организациите, които обработват лични данни, да бъдат длъжни да съхраняват личната информация на територията на континентален Китай.

Автомобилите на Tesla имат 8 външни камери, 12 ултразвукови сензора и радар за система за автопилот, посочва компанията на уебсайта си. Автомобилите Model 3 и Model Y също притежават и вътрешна камера, инсталирана над огледалото за обратно виждане.

Когато е активирана, тази камера заснема кратък видеоклип и го споделя с Tesla в случай на инцидент, гласи още уебсайта на американския концерн. Tesla заяви, че подобни клипове са предназначени да заснемат няколко секунди преди дадено събитие и са използвани от компанията за разработване на функции за безопасност.

Model 3 е най-продаваният електрически автомобил в Китай през миналата година с над 138 000 продадени бройки според Китайската асоциация за леки автомобили - една осма от общо 1,11 милиона електромобила, продадени в цялата страна.

Ограниченията върху използването на автомобилите на Tesla изглеждат сравнително по-леки спрямо американските действия срещу Huawei през последните години. Вашингтон лобира съюзниците си да изключат водещия производител на 5G оборудване с аргумента, че той представлява "троянски кон", който веднъж получил достъп до критичната инфраструктура на Запада, ще позволи на Китай да шпионира и да краде чувствителна информация - заплаха за националната и икономическа сигурност на САЩ и техните съюзници. Huawei многократно заяви, че никога няма да го направи.