Китай предупреди ЕС да не въвежда санкции заради правата човека

Външните министри на ЕС ще обсъждат санкции срещу четирима китайски служители на 22 март

17:27 | 16 март 2021
Обновен: 17:27 | 16 март 2021
Автор: Александра Попова
Джан Мин, посланикът на Китай в ЕС.Снимка: Bloomberg L.P.
Джан Мин, посланикът на Китай в ЕС.Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската народна република предупреди Европейския съюз да не се намесва във вътрешната й политика, както и че всякакви бъдещи санкции за нарушаване на човешките права, "базирани на лъжи", могат да доведат до конфронтация, съобщава Bloomberg.

Повод за острата реакция на Пекин е готовността на Европейския съюз за обсъждане на санкции срещу четирима китайски служители заради предполагаеми нарушения на човешките права срещу уйгурското мюсюлманско малцинство в автономния регион Синдзян, разположен в западната част на Китай. Очаква се мерките ще бъдат обсъдени на среща на външните министри на ЕС на 22 март.

„Дълбоко съм загрижен за евентуални санкции“, заяви посланикът на Китай в ЕС Джан Мин по време на събитие, организирано от „Центъра за европейска политика“ във вторник. Той е категоричен, че ако се настоява за конфронтация, страната няма да отстъпи.

Пекин побърза да отрече, че личните свободи на уйгурите са ограничени и изтъкна ползите на хората, живеещи в региона. Говорители на Европейската комисия не са отговорили веднага на запитванията за коментар.

Нов режим

Мерките на ЕС са част от нов режим за нарушаване на човешките права, насочен към злоупотреби в различни страни и региони. Блокът за първи път използва този подход срещу Русия по-рано тази година заради ареста на опозиционния лидер Алексей Навални.

„Изглежда не всеки иска да види мирен Синдзян, особено зложелателите на Китай“, каза Джан Мин.

Посланикът на Китай в ЕС призова Брюксел да обмисли добре санкциите и призова за диалог, а не за конфронтация. Той нарече политически манипулации твърденията, че в Синдзян съществуват „превъзпитателни“ лагери, в които се смята, че има повече от 1 милион души. 

„ЕС е против дезинформацията, но това са лъжи, по-скандални от дезинформацията, подчерта Джан. Според него санкции, основани на лъжи, биха могли да се тълкуват като умишлено подкопаване на интересите на Китай в областта на сигурността и развитието.