Технологиите остават чувствителна тема между САЩ и Китай

Берт Хофман, Бивш директор на филиала на Световната банка за Китай

21:00 | 15 март 2021
Автор: Антон Груев

Рестартът със сигурност е едно от желанията на Китай и те вече го изразиха. Що се отнася до САЩ, те заявиха, че ще им трябва време да разработят новата си стратегия към Китай и за сега запазиха всички мерки въведени от предходната администрация. В дългосрочен план мисля, че част от тях ще бъдат премахнати.

Говоря за някои от митата, които така или иначе бяха безсмислени. Но много мита, включително в технологичния сектор ще останат в сила. Става въпрос за  чувствителни технологии с двойна употреба, за които САЩ се тревожат. Освен това, уязвимостта на снабдителните вериги е основна темаза администрацията на Байдън и властите искат да изнесат част от нея извън Китай. Особено за ценни метали, медицински изделия и интегрирани платки. По този начин САЩ ще бъдат по-малко уязвими.

Същото се отнася и за Китай, поне в известна степен. Тяхната стратегия за двойна циркулация, термин, който те използват за новия си 5-годишен план е стратегия за управление на риска. В случай, че техният достъп до основни технологии бъде прекратен, те искат да ги правят сами.

 

Има много теми, по които и двете държави са на едно мнение, като климатичните промени. Много се изговори по тази тема. Наскоро Китай представи своите нови цели за намаляване на въглеродните емисии и растеж на БВП, а САЩ отново ще се върнат в Парижкото споразумение, така че това е тема по която може да проведат ползотворни разговори.

Друга сфера, в която те могат да си сътрудничат е енергията и енергийната ефективност по която Китай и САЩ обменяха опит преди срива в отношенията по време на администрацията на Тръмп.

Остава деликатният въпрос за Ковид-19, но САЩ могат да научат много и все още зависят за много суровини от Китай.

Но глобалният юг все още чака ваксини, които САЩ и Китай произвеждат. Така че двете държави могат да си сътрудничат в тази сфера, от която ще спечели целия свят.