Китай отвърна на обвиненията на Лондон за Хонконг

Том Макензи, Bloomberg

13:30 | 15 март 2021
Обновен: 15:49 | 15 март 2021
Автор: Антон Груев

Китайците публикуваха доста остро изявление, то излезе на страницата на посолството във Великобритания. В съобщението се казва, че Великобритания няма суверенитет, юрисдикция нито право на надзор в Хонконг. Страната няма и така наречените задължения към гражданите на територията.

Това е в отговор на промените на езика на британците, които пък бяха предизвикани от измененията, които Китай направи в изборния закон в Хонконг.

Британците казват, че Китай вече не спазва споразумението подписано през 1997 като част от връщането на Хонконг на Китай.

Преди, Обединеното кралство определяше действията на Китай като нарушаване на договора, сега казва, че Китай е в състояние на продължаващо неспазване. А това е значителна промяна в дипломатическия език.

Все още не знаем какво ще направят и какво могат да направят британците. Знаем, че този процес вече тече, но британците предложиха олекотена процедура за получаване на гражданство за някои жители на Хонконг. Това стана след решението на Пекин да въведе закона за национална сигурност.

Миналата седмица страните от Г7 заявиха, че също са сериозно разтревожени от проблемите в изборната система на Хонконг.

Припомням на нашите зрители, че те бяха прокарани в Народния конгрес на партията миналата седмица. Според новата система, правомощията на изпълнителния комитет бяха разширени, така че да бъдат избирани повече лоялни на Пекин политици.

А кандидатите за избираеми позиции в Хонконг ще бъдат подложени на тестове, които да покажат, че тяхната лоялност също е насочена към централната власт.