Total говори за преместване в Ню Йорк, за да "последва парите"

Добродетелната нагласа на Европа, когато става въпрос за нормите на ESG може да се окаже наивна пред търговските партньори, които поставят икономическите интереси над всичко

17:02 | 5 май 2024
Автор: Джо Истън, Жулиен Понтус
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

TotalEnergies SE все по-често говори за преместването на листването си в Ню Йорк, като по този начин допълва слуховете, че европейските гиганти могат да бъдат привлечени от по-големия ентусиазъм на американските инвеститори към петролните и газовите компании.

Френският енергиен гигант обмисля промяната "отчасти защото политиките за управление на околната среда в Европа имат по-голяма тежест", заяви главният изпълнителен директор Патрик Пуян по време на изслушване във френския сенат относно целите, свързани с изменението на климата, в понеделник. "Губим европейските акционери", докато американските инвеститори купуват акции, каза той.

Компанията "сериозно" ще проучи подобна стъпка и ще представи заключенията си на борда през септември, заяви Пуян пред анализатори миналата седмица, разширявайки идеята, която за първи път разкри в интервю за Bloomberg Opinion по-рано този месец.

Коментарите му със сигурност ще предизвикат дискомфорт на големите европейски борси. Вече се спекулира с бъдещето на присъствието на Shell Plc на лондонската борса, докато признаците от тази седмица за съпротива на инвеститорите срещу предложеното отделяне на въглища от Glencore Plc могат да подновят разговорите за листване в САЩ.

"Добродетелната нагласа на Европа, когато става въпрос за нормите на ESG, свободната търговия или "кажи какво плащаш", може да се окаже наивна на моменти пред търговските партньори, които поставят икономическите интереси над всичко", каза Ерик Майер, ръководител на RBC Capital Markets във Франция.

Една трета от европейските взаимни фондове изключват изкопаемите горива, в сравнение с пренебрежимо малък брой техни американски колеги с такова мнение, пишат анализатори на Deutsche Bank AG в бележка от март, позовавайки се на данни на Morningstar Direct. Различията по отношение на екологичните, социалните и управленските мерки се проявяват в оценките, като акциите на TotalEnergies се оценяват на осем пъти по-висока цена от очакваната печалба след една година, в сравнение с 12 пъти по-високата цена на американския гигант Exxon Mobil Corp.


Отстъпка за енергийни акции. Акциите на големите петролни компании са по-евтини в Европа, отколкото в САЩ

И съображенията относно ESG не са единственият фактор за европейските компании за ресурси, които претеглят своите възможности, каза Майер от RBC Capital. 

"Когато има забележителна разлика в оценките между Wall Street и Европа, изкушението да последваш парите е голямо", каза той. "Това е особено вярно за петролната и газовата индустрия, която в много по-голяма степен е част от структурата на американската икономика, по-населена е и се следи по-добре от инвеститорите."

Представител на Euronext Paris, където е регистрирана Total, отказа коментар.

За Glencore европейските мениджъри на фондове, които избягват въглищата, представляват сериозен проблем. Почти половината от взаимните фондове в региона изключват най-мръсното гориво от портфейлите си, отбелязват анализаторите на Deutsche Bank. Те предупредиха, че съпротивата на акционерите срещу отделянето на бизнеса с въглища може да накара Glencore да обмисли възможността да премести листването си в Ню Йорк. Няколко от най-големите акционери на гиганта в минното дело и търговията със суровини подкрепят запазването на въглищните активи, съобщи Bloomberg News в понеделник.

"Ако сценарият за запазване на въглищата се осъществи, това може да има сериозни последици за стратегията на Glencore, капиталовата структура и наличието на капитал в ключов момент за минните компании, листвани в Лондон", пише анализаторът на JPMorgan Chase & Co. Патрик Джоунс в бележка до клиенти във вторник.

Европейското листване на друга известна компания за суровини също е застрашено. След като лондонският тежкотоварен концерн Anglo American Plc отхвърли предложението за поглъщане от BHP Group, австралийската минна компания обмисля подобрена оферта, съобщи Bloomberg News.