Китай ще налее още пари в технологичния сектор

Ранди Ейбрамс, директор изследвания на сигурността за Тайван, Credit Suisse

16:00 | 15 март 2021
Автор: Силвия Грозева

Китай успя да напредне в последната година в затваряне на пропастта в недостига на чипове. Много от местните компании ускориха значително ръста си.

Напрежение има в по-зрелите технологии. И при местните леярни, тестовите пакети, в ИТ компаниите и разработката на видеосензори, микро-контролери, потребителски чипове и чипове за някои от по-евтините телефони.

Те напреднаха и растат доста. Но в известна степен се връщаме към това, което се каза по-рано. Има някои ограничения от САЩ за износ на напреднали инструменти, както и за сливания и придобивания.

Това ограничава донякъде Китай в развитието на такова производство за по-високотехнологични продукти.

В това отношение означава, че ограниченията ще забавят развитието и от преговорите се очаква да доведат до разхлабването им, за да могат да наваксат изоставането.

За SMIC и Hua Hong има добра подкрепа. Там парите, които правителството иска да предостави за стратегически проекти се увеличават.

Въпреки големите инвестиции обаче забелязвам, че подкрепата, която получават успява осигури и печалба.

Вторият фактор – традиционното производство остава доста затегнато.

Търсенето обаче е голямо.

По отношение на капиталови разходи, докато те харчат за утвърдени технологии, могат да постигнат добра възвръщаемост.

До известна степен американските ограничения засягат най-напредналите технологии, които са доста скъпи и доста дълго време стигат възвръщаемост на инвестициите. При по-зрелите технологии обаче, те могат да продължат да инвестират. Да постигат възвращаемост и да запазят капацитета доста добре натоварен.