Китай наложи нов рунд от санкции срещу САЩ и Канада заради Синдзян

От Поднебесната империя предупредиха, че ако Западът не спре да се намесва във вътрешните работи на Китай, всички замесени ще си "изгорят пръстите"

10:00 | 28 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дипломатическата буря, причинена от обвиненията на Запада за нарушаване на човешките права в Китай, продължава, като Пекин обяви ответни санкции срещу лица в САЩ и Канада, а последиците върху корпоративния сектор продължават да се разрастват, пише Bloomberg.

Напрежението се разпали заради съобщенията за принудителен труд при събиране на памук в западната китайска провинция Синдзян - обвинения, които Пекин рутинно отхвърля като политически мотивирани лъжи.

Магазините на Hennes & Mauritz в множество китайски области бяха затворени от техните наемодатели, след като коментарите от страна на шведския търговец на модни стоки във връзка със Синцзян предизвикаха неофициален бойкот. Японските марки Muji и Uniqlo бяха въвлечени в бурята тази седмица, докато акциите на базираната в Орегон Nike потънаха, след като инвеститорите започнаха да се притесняват за потенциалното въздействие на казуса върху китайското звено на компанията.

В събота китайското външно министерство обяви санкции срещу канадски законодател и парламентарна комисия по правата на човека, както и срещу ръководителите на американската Комисия за международна религиозна свобода, известна като USCIRF. По-рано през седмицата комисията похвали координираните санкции срещу китайски служители наложени от САЩ, Канада и ЕС заради отношението на Китай към етническото уйгурско малцинство в Синдзян.

‘Изгорени пръсти’

Китайските мерки бяха предприети в отговор на санкции, обявени преди седмица от САЩ и Канада, които бяха „базирани на слухове и дезинформация“, гласи изявление на външното министерство на Поднебесната империя.

Китайското правителство е "твърдо решено" да защити националния си суверенитет, интересите по сигурността и развитието и призовава съответните страни "ясно да разберат ситуацията и да поправят грешките си", гласи още съобщението.

Противоречията около Синдзян увеличават обхвата на конфронтацията между Китай и САЩ и техните съюзници, която започна при Доналд Тръмп и се втвърдява при администрацията на Байдън. Държавният секретар Антъни Блинкен по-рано определи Китай като „най-големия геополитически тест за света“.

Във вчерашно изявление Блинкен посочи, че САЩ застават заедно със съюзниците си в общ призив за прекратяване на нарушенията и злоупотребите с правата на човека срещу преобладаващо мюсюлманско уйгурско малцинство и други етнически и религиозни малцинствени групи в Синдзян.

„Опитите на Пекин да сплаши и заглуши онези, които се застъпват за правата на човека и основните свободи, само допринасят за нарастващия международен контрол върху продължаващия геноцид и престъпления срещу човечеството в Синдзян“, коментира първият американски дипломат.

Китай санкционира европейските политици и мозъчен тръст тази седмица, включително германски и френски член на Европейския парламент и бивш лидер на управляващата във Великобритания Консервативна партия.

Санкциите, обявени в събота, са насочени към председателя на USCIRF Гейл Манчин, която е съпруга на демократичния сенатор Джо Манчин; заместник-председател на USCIRF Тони Пъркинс, който е и президент на християнската консервативна лобистка група Family Research Council; канадският депутат Майкъл Чун; и подкомисията по международни права на човека към канадския парламент.

„Те трябва да спрат политическата манипулация по въпроси, свързани със Синцзян; да спрат да се намесват във вътрешните работи на Китай под каквато и да е форма; и да се въздържат от продължаването на този грешен път на действия“, заяви външното министерство на Китай. 

„В противен случай ще си изгорят пръстите“.

На посочените лица е забранено да влизат на територията на Китай, Хонконг и Макао, докато на китайските граждани и институции е забранено да правят бизнес с тях или да имат взаимоотношения с канадската парламентарна подкомисия.

Предишните санкции на Китай срещу американски лица, „които сериозно са подкопали суверенитета и интересите на Китай по въпроси, свързани със Синцзян“, остават в сила, допълват още от китайското министерство.

В отговор Чун заяви в Twitter, че санкциите са „почетен знак“ и че „ние, които живеем свободно в демокрации, фунциониращи под върховенството на закона, трябва да говорим за тези, на които им е отнет гласа“.

Канадският външен министър Марк Гарно посочи в изявление, че правителството на страната „застава зад законодателите, които са станали мишена на неприемливите санкции от страна на Китай“.