Какво е Quad и трябва ли Китай да се страхува от него?

Неформалното обединение е съставено от САЩ, Япония, Индия и Австралия

09:00 | 28 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Термин, който се използва все по-често в глобалната политика в наши дни, е т.нар. „Quad“ (четворката). Неформалното обединение е съставено от САЩ, Япония, Индия и Австралия в алианс от демокрации с общи икономически интереси и интереси в областта на сигурността, които обхващат Тихия и Индийския океан. Въпросът е да се поддържа „свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион“, но скритият приоритет е противодействие на нарастващата мощ на Китай, което класира лидерството в Пекин.

Защо говорим за това сега?

След години на бездействие, Quad беше възроден през 2017 г. от САЩ при президента Доналд Тръмп, чието правителство имаше намерение да предизвика Китай по всякакъв начин. И все пак понякога непостоянната дипломация на Тръмп - включително противоречията с приятелски държави като Индия, Япония и Южна Корея - ги кара да се колебаят дали да застанат зад САЩ срещу Китай. Когато Джо Байдън пое поста президент през януари, той обеща да поправи отношенията на Америка и да работи по-тясно със съюзниците си, като същевременно продължи твърдата позиция на своя предшественик по отношение на Китай. Байдън организира първото по рода си събиране на лидерите на Quad, като се срещна на 12 март с индиецът Нарендра Моди, японецът Йошихиде Суга и австралиецът Скот Морисън във виртуална конференция. Срещата доведе до обещание да се подпомогне финансово Индия по ускоряване на производството на ваксини срещу Covid-19 и разпространението им в цяла Азия. Въпреки че в официалното съвместно изявление не се споменава Китай, разговорите се проведоха на фона на вълната от американска дипломация в Азия, предназначена да укрепи отношенията и да изгради общ подход към отношенията с Пекин.

Какъв е произходът на групата?

След като четирите държави сформираха „основна група“, която спомогна за координирането на операциите по оказване на помощ след опустошителното цунами в Индийския океан през 2004 г., Шиндзо Абе, тогавашният японски министър-председател, призова за по-официален, така наречен Четириъгълен диалог за сигурност през 2007 г. Същата година групата се срещна в кулоарите на годишния Азиатско-тихоокеански форум, свикан от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. Същата година нациите от Quad заедно със Сингапур участваха в разширена версия на военноморските учения "Малабар" в Бенгалския залив, които обикновено ангажират американски и индийски сили. Но след обещаващ старт, Quad ефективно се разпадна през следващата година.

Какво казва Китай за Quad?

Китай характеризира Quad като механизъм за ограничаване на глобалния му възход. Говорителят на външното министерство Жао Лидзян обвини групата, че е посветена на подкопаването на интересите на Китай. След виртуалната среща на върха на Quad, министерството на отбраната заяви, че групата „се придържа към манталитета на Студената война, преследва групова конфронтация, държи на геополитически игри, използва така нареченото китайско предизвикателство като оправдание за формиране на клики и открито подбужда към раздори между регионалните държави".

Какво казват другите критици?

Те отбелязват, че Quad се бори с различните интереси, възможности и взаимосвързаност на своите членове с китайската икономика, втората по големина в света. Някои обвиняват Quad, че е говорещ магазин, който въпреки това не може да говори с един глас и в който липсва реална институционална структура. Други се опасяват, че това може да се превърне в азиатския НАТО, което би предизвикало китайски отговор.

Какъв е дневният ред на Quad?

На виртуалната си среща на върха лидерите обещаха да създадат работна група от експерти по ваксини, която да разшири достъпа до ваксините срещу Covid-19 в цяла Азия. Но тяхното изявление, обещаващо „свободен, отворен, приобщаващ и устойчив Индо-Тихоокеански регион“, също сигнализира за намерение да се действа по редица належащи глобални предизвикателства. Това включва големи проблеми като изменението на климата и борбата с тероризма, както и специфични области като „качествена инвестиция в инфраструктура“ - вероятно противопоставяне на инициативата на китайския президент Си Дзинпин „Един пояс, един път“. Тази кампания помогна за изграждането на пътища и електроцентрали в Азия, но беше обект на тежки критики, включително обвинения, че Китай примамва бедните страни в капани на дълга.