САЩ и Тайван подписаха сделка за брегова охрана за противодействие на китайския натиск

По-рано този месец от Китай предупредиха САЩ, че няма място за компромиси или отстъпки в претенциите на Пекин за суверенитет над Тайван

08:55 | 26 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

САЩ и Тайван подписаха споразумение, целящо да засили сътрудничеството между техните брегови стражи, в опит да отблъснат все по-настоятелните морски дейности на Китай.

Двете страни подписаха меморандум за разбирателство, който създава работна група за „подобряване на комуникациите, изграждане на сътрудничество и споделяне на информация“ за усилията, свързани с бреговата охрана, заявиха от Американския институт в Тайван, де факто посолството на САЩ от петък в Тайпе, предава Bloomberg.

Тайванският премиер Сю Ценг-Чанг посочи закон, който Китай прие през януари, давайки на бреговата си охрана по-голяма свобода да обстрелва чужди кораби, когато беше попитан за причината за подписване на новото споразумение.

 „Китайският закон за бреговата охрана е шокиращ за съседните страни. Така че страните работят заедно, основавайки се на споделени ценности, в опит да поддържат регионален мир и стабилност“, каза Сю пред репортери.

Този ход бележи най-новите усилия на САЩ да се противопоставят на използването от страна на Китай на своята брегова охрана и граждански риболовни милиции за отстояване на териториалните си претенции. САЩ разполагат своята брегова охрана в западната част на Тихия океан, за да помогнат на съюзниците да наложат своите претенции в спорните води.

В изявлението на Американския институт в Тайван не се казва дали по-тясното сътрудничество означава, че американските кораби ще бъдат използвани в тайванските води - ход, който ще предизвика гневен отговор от Китай. Китайският външен министър Уанг Йи използва годишния брифинг по-рано този месец, за да предупреди администрацията на Байдън, че "няма място за компромиси или отстъпки" в претенциите на Пекин за суверенитет над Тайван.

По-рано тази седмица САЩ изразиха загриженост от присъствието на над 200 китайски риболовни кораба близо до спорен риф в Южнокитайско море.

Управляващата комунистическа партия в Китай твърди, че демократичен Тайван е нейна територия, въпреки че никога не го е контролирала. Пекин използва и икономически средства, за да окаже натиск върху Тайван и да прекъсне връзките на острова.

Китай също така работи, за да примами компаниите и частните лица да работят на континента, предлагайки им стимули като преференциални застраховки и кредитни полици, в опит да увеличи влиянието си.

Пекин е заплашвал и с военни действия за насилствено обединение.