Китай наложи ответни санкции на британски политици заради твърденията им за Синдзян

Наказателните мерки са насочени към деветима висши законодатели и четири институции

14:44 | 26 март 2021
Обновен: 14:44 | 26 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай обяви ответни санкции срещу висши британски политици, включително бившия лидер на управляващата Консервативна партия, за „злонамерено разпространение на лъжи и дезинформация“ по отношение на уйгурско населения регион Синдзян, съобщава Bloomberg.

Китайското външно министерство обяви в днешно изявление, че наказателните мерки са насочени към девет лица и четири институции във Великобритания.
Деветте санкционирани лица са бившият лидер на консерваторите Иън Дънкан Смит, политическият съветник на партията Нийл О’Брайън, председателят на парламентарната комисията по външни работи Том Тугендхат, Дейвид Алтън, Тим Лоутън, Нусрат Гани, Хелена Кенеди, Джефри Ница и Джоан Никола Смит Финли.

На лицата и техните роднини е забранено да влизат на китайска територия или да имат търговски взаимоотношения с китайски граждани и институции. Всички активи, които са тяхна собственост в Поднебесната империя, също ще бъдат замразени, гласи още изявлението.

Четирите институции са Китайската изследователска група на британските законодатели; Комисията по правата на човека на Консервативната партия; независим трибунал, създаден в Лондон за разследване на предполагаемите нарушения на човешките права, извършени от китайските власти спрямо уйгурите; и адвокатска кантора в Есекс, чийто адвокати имат право да пледират във висши съдебни инстанции в Лондон.

Британският външен министър Доминик Рааб отвърна в изявление. 

„Това говори много, че докато Обединеното кралство се присъединява към международната общност в санкционирането на отговорните за нарушенията на човешките права, китайското правителство санкционира неговите критици".

„Ако Пекин иска надеждно да опровергае твърденията за нарушаване на правата на човека в Синдзян, той трябва да предостави на Върховния комисар на ООН за правата на човека пълен достъп за проверка на истината", гласи още изявлението на британския първи дипломат.

Китайското външно министерство посочи, че санкциите, които Лондон наложи по-рано заради твърдения за нарушаване на правата на човека в Синдзян, се основават "на нищо друго освен на лъжи и дезинформация" и "са груба намеса във вътрешните работи на Китай".

Съобщението, изпратено до Великобритания и Европа, е, че „заставайки на страната на САЩ, това е в техен ущърб“, коментира Уан Иуей, директор на Центъра за европейски изследвания към Renmin University в Пекин. "Целта на Китай е да заличи влиянието на тези лица, като по този начин елеминира евентуалното им прерастване в препъникамъни за бъдещото сътрудничество", добави още Иуей.

Дънкан Смит обеща да приеме санкцията като „медал на честта“, публикувайки в Twitter, че е дълг на законодателите да не премълчават, когато има установени „злоупотребата с човешки права“ и „геноцид“ от страна на китайското правителство.

Гани заяви в Twitter, че няма да бъде „сплашвана или заглушавана“. Тя посочи пред BBC radio, че „това е пробуждане за всички демократични страни и законодатели, че няма как да вършим работата си без Китай да ни санкционира за това, че просто се опитахме да разкрием какво се случва в Синцзян и злоупотребите срещу уйгурите“.

По-рано тази седмица Великобритания се присъедини към САЩ, Канада и Европейския съюз в налагането на санкции срещу Китай заради предполагаеми нарушения на човешките права в Синдзян. Западните правителства обвиняват Китай, че е интернирал до един милион мюсюлмански уйгури в лагери и ги е заставил да извършват принудителен труд, като в същото време насилствено е изпратил техните деца в превъзпитателни интернати.

САЩ и законодателите в Канада и Нидерландия определиха действията на Пекин в региона на границата с Централна Азия като геноцид.

Китай отхвърли обвиненията, заявявайки, че изгражда инфраструктура за стимулиране на икономиката, осигуряване на работни места и обучение на деца.
Пекин "си запазва правото да предприема по-нататъшни действия", заяви говорителят на външното министерство Хуа Чунин на редовен брифинг в петък.

„САЩ, Великобритания, Канада и Европейският съюз са първичните провокатори“, каза тя.

„Това, което направи Китай, беше справеделива и законна самозащита“.

Мултинационалните компании попадат в обкръжението на спора, като потребителите на китайски социални мрежи призовават за бойкот на Hennes & Mauritz AB и Nike за спирането на употребата на памук, отглеждан в Синдзян.