Само пълен рестарт може да спаси китайския футбол

Световната купа разплака Китай заради прашасалата футболна топка в килера на мечтите му

18:30 | 7 декември 2022
Обновен: 19:08 | 7 декември 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Отсъствието на Китай от Световното първенство по футбол предизвика призив за цялостно преразглеждане на футболната програма на страната, подчертавайки разочарованието, което феновете в най-многолюдната страна в света изпитват от факта, че са останали извън топ събитието в спорта.

"Само пълен рестарт може да спаси китайския футбол", гласеше във вторник заглавието в "China Daily", над статия, която противопоставяше успехите на мъжкия отбор на Япония и Южна Корея, които достигнаха до 16-тина финалите в Катар. Успехът на източноазиатските съседи "събуди китайските футболни фенове за това колко голяма е разликата между двата отбора и китайския национален отбор", се казва в статията.

След това се посочват многото проблеми, които стоят на пътя на Китай към постигането на футболните му мечти - насърчавани не от кого да е, а от президента Си Дзинпин - като например липсата на програма за обучение на младежи и солидна професионална лига. "Само децата, които са се отказали от ученето, са насърчавани да се занимават със спорт", се казва в статията.

В статията се намеква и за проблемите с корупцията, които съпътстват китайския футбол, като миналия месец бившият треньор на националния отбор Ли Тие беше разследван от службите за борба с корупцията.

В статията се критикува и стратегията на професионалните отбори, подкрепяни от строителни предприемачи, да предоставят на чуждестранните играчи високи заплати, само за да ги накарат да напуснат, когато компаниите изпаднат във финансови проблеми. Това беше препратка към отбора на China Evergrande Group, някога доминираща верига, която миналата година трябваше да бъде поета от правителството.

Футболната мечта, която Си подари на Китай, датира поне от 2011 г., когато той заяви, че страната трябва да се класира, да бъде домакин и да спечели Световната купа. Досега обаче Китай се е класирал само за едно от изданията в своята история, препъвайки се в груповата фаза през 2002 г. с три загуби и нула отбелязани гола. Северна Корея, страната, която Китай подкрепя икономически, се е класирала два пъти: през 1966 г., когато успя да направи един от най-големите обрати в историята на събитието, побеждавайки Италия, и през 2010 г.

През 2015 г. Си възложи на работна група на Комунистическата партия, ръководена от вицепремиер, да развива играта в страната. През същата година Държавният съвет, кабинетът на страната, стартира план за увеличаване на финансирането на националния отбор, изграждане на нови тренировъчни лагери и създаване на 50 000 футболни училища в рамките на десетилетие.

Това все още не се е превърнало в успех на терена за мъжкия отбор, който е на 79-о място в световната ранглиста на ФИФА. Женският отбор се справя много по-добре и е на 15-о място.

"Правителството наистина трябва да се оттегли и да позволи на футболните хора да управляват играта и да даде на Китайската футболна асоциация истинска независимост", казва Камерън Уилсън, основател и редактор на Wild East Football, новинарски уебсайт, отразяващ спорта в азиатската страна.

"Въздействието на изграждането на физическа футболна инфраструктура винаги ще бъде ограничено, ако няма култура, която да я подкрепя, която да разбира, цени и възхвалява спорта", добави той.

Футболът остава популярен спорт в Китай, където игрищата в парковете на големите градове често са заети с мачове от първенства за любители. Няколко от водещите теми в Weibo в сряда бяха свързани със Световната купа, като много хора говореха за победата на Португалия над Швейцария.

"Бих бил толкова щастлив, ако китайският отбор играеше по този начин", пише един фен в социалната мрежа.