Президентът и целият борд на Ювентус подадоха оставки заради финансово разследване

Директорите напуснаха отбора след като бяха обявени разследвания на прокуратурата в Торино и на Consob, италианския пазарен регулатор, на някои от последните финансови баланси на клуба

12:41 | 29 ноември 2022
Автор: Даниеле Лепидо, Дейвид Хелиер
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът на италианския футболен отбор „Ювентус“ Андреа Аниели, заедно с целия борд на директорите внезапно подадоха оставки късно в понеделник на фона на разследване на предполагаеми злоупотреби свързани с финансовите отчети на компанията за последните три години, предава Bloomberg. 

"Изправени сме пред деликатен момент като компания и единството се провали", заяви Аниели в понеделник в писмо до служителите, което бе видяно от Bloomberg. "По-добре е всички заедно да се оттеглим, като дадем възможност на нов екип да преобърне съдбата на отбора".

Директорите напуснаха отбора след като бяха обявени разследвания на прокуратурата в Торино и на Consob, италианския пазарен регулатор, на някои от последните финансови баланси на футболния клуб във връзка с предполагаеми неверни счетоводни данни и манипулиране на пазара..

Ювентус съобщи, че ще трябва да преработи финансовия си отчет за 2022 г., след като бъде преразгледан начинът по който се отчитат играчите. Отборът добави, че е изменил балансите си, които сега ще трябва да бъдат одобрени от акционерите на 27 декември.
Акциите на Ювентус поевтиняха с цели 10% по време на търговията във вторник.

Клубът отрича да е извършил каквото и да било нарушение.

От 2010 г. насам Ювентус спечели девет последователни титли от италианското първенство, наричани и "Скудето", под ръководството на Андреа Аниели. Репутацията му обаче пострада след опита му да оглави така наречената Европейска суперлига - проект, който се провали само няколко дни след старта си, тъй като отборите се оттеглиха, след като си навлякоха гнева на фенове, политици и спортни служители.

Семейство Аниели, което основава автомобилния производител Fiat SpA преди близо 125 години, управлява повечето от имотите си чрез холдинговата компания Exor NV. То също така контролира Ferrari NV, CNH Industrial NV и медийния издател The Economist Group Ltd. и е най-големият единичен инвеститор в Stellantis NV. Семейство Аниели е собственик на Ювентус, широко известен като Юве, от 1923 г. и го управлява чрез Exor, ръководена от Джон Елкан.
Според изявлението заместник-председателят на Ювентус Павел Недвед и главният изпълнителен директор Маурицио Аривабене предложиха да подадат оставка, но съветът на директорите поиска Аривабене да остане на работа.
Компанията също така заяви, че е назначила Маурицио Сканавино за генерален мениджър, а Джанлука Фереро - за председател.

Понастоящем Сканавино е главен изпълнителен директор и генерален мениджър на GEDI Gruppo Editoriale SpA, медийната компания, собственост на семейство Аниели. Данъчният консултант Фереро заема постове в корабостроителницата Fincantieri SpA и Luigi Lavazza SpA

Акциите на футболния клуб са поевтинели с почти 20% от януари насам, което дава на компанията пазарна стойност от около 707 млн. евро. През 2021 г. отборът одобри увеличение на капитала в размер на 400 млн. евро.

Понастоящем Ювентус е на трето място след Наполи и Милан в турнира на най-високата италианска футболна лига Серия А

През септември клубът от Торино отчете загуба в размер на 254 млн. евро, която е най-голямата в историята на Серия А.

Клубът обясни лошите показатели за сезон 2021-22 г. отчасти с последиците от пандемията и поради ранното отпадане от Шампионската лига. Някои фенове, които са платили за мачове, които не са могли да посетят през предходния сезон поради Covid, са били компенсирани, което е намалило приходите, заявиха от компанията.

Ювентус насрочи събрание на акционерите за 18 януари, на което да бъде назначен нов съвет на директорите.