Критиките към ФИФА продължават

Карълайн Хайд, Ед Лъдлоу Bloomberg

05:58 | 24 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Нека се придържаме към ФИФА, нека се придържаме към седемте национални футболни отбора, включително Англия, които не носят лентата на дъгата, показваща солидарност с правата на ЛГБТК. Вместо това те се поддадоха на натиска на ФИФА, защото играчите могат да получат жълт картон за проява на подкрепа.

Катар бе подложен на интензивен контрол преди Световното първенство по футбол, разбира се, относно третирането на мигрантите-работници, както за правата им и криминализирането на хомосексуалността.

Една група за правата на гейовете, Stonewall, казва, че чрез заплахата за спортни санкции и спиране на играчи, носещи ленти "One Love", ФИФА замитат под килима критиките към правата на човека.

Питър Татчел, активист за правата на човека отбеляза: „Преди два дни президентът на ФИФА е говорил за отвореност към всички при вземането на решение, а всъщност то показва истинското му лице. Призовавам капитаните на отборите, на пресконференциите си след мачовете да отделят само 30 секунди, за да говорят за правата на жените, ЛГБТ и работниците-мигранти. Това би имало огромен ефект“,  казва той.

И за мен също е важен иранският отбор, който не пя националния химн. Както и през този уикенд шокиращата новина от Колорадо Спрингс, което направи момента много напрегнат за ЛГБТК общността, особено в САЩ.

 

В социалните медии това оказва влияние върху лентите на ръцете. Капитанът казва, че те ще подлежат на глоба, а не на спортни санкции=