В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Енергиен преход в Латинска Америка

18:15 | 1 декември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Амбициите за енергиен преход на четири национални петролни и газови компании в Южна Америка растат, но и изискват жертви. Това показват данните от последния доклад на Стокхолмския институт за околна среда.

Докладът изследва и сравнява стратегиите за диверсификация, които използват националните нефтени и газови компании, за да се включат в енергийния преход. Акцент е поставен върху четири южноамерикански държави: Аржентина, Бразилия, Колумбия и Еквадор.

Авторите посочват как четири южноамерикански нефтени и газови компании се подготвят да се трансформират в условията на изменението на климата и енергийния преход. Обект на изследване са Ecopetrol (в Колумбия), Petrobras (в Бразилия), Yacimientos Petrolíferos Fiscales (в Аржентина) и EP Petroecuador (в Еквадор). Макар че и четирите дружества се контролират от националните правителства, три от тях са и публични дружества, които се търгуват на националните и международните фондови пазари.

Различни фактори могат да обяснят предпочитаните методи на адаптация към новите глобални тенденции на четирите южноамерикански компании. Един от тях е необходимостта да запазят достъпа си до международните капиталови пазари, за да продължат да функционират. Това обяснява преминаването в дългосрочен план към формиране и брандиране като енергийни групи, но също така и липсата на детайли в планирането. Повечето национални дружества не искат да споделят твърде много за дългосрочните си планове, поради страх да не създадат нестабилност и да не отблъснат инвеститорите.

Друг фактор е ролята, която тези компании играят във вътрешното управление, и необходимостта да поддържат социалния си лиценз за дейност, което води до приоритизиране на намаляването на въглеродните емисии от нефт и газ. По този начин те могат да твърдят, че могат да намалят стойностите, без да излагат на риск приходите си поне в краткосрочен и средносрочен план.

Ключовите изводи от доклада са няколко. На първо място Националните петролни и газови компании трябва да се трансформират, за да оцелеят и да се впишат в новата глобална динамика за смекчаване на последиците от изменението на климата. Докато се ориентират в ролята си да генерират публични приходи и вътрешна заетост, както и да предоставят публични услуги и други характеристики, те ще трябва да преодолеят и институционалните бариери, за да ускорят диверсификацията си към бизнес, който не е свързан с изкопаеми горива.

Диверсификацията към нови нисковъглеродни предприятия е част от декарбонизацията, но не е приоритетна за четири от националните газови дружества в Южна Америка. Тези четири южноамерикански компании имат ограничен капацитет за разширяване на дейността си с нови нисковъглеродни дейности.

Необходими са допълнителни изследвания за оценка и укрепване на готовността на южноамериканските национални петролни и газови компании за преход към нисковъглеродно бъдеще, включително фактори като финансови, технически и управленски възможности, както и тяхната роля в националната и световната политическа икономика.

Напитка за шампиони

Напитка за шампиони – така в Латинска Америка наричат традиционната алтернатива на кафето. Йерба мате е местен горчив чай, който съдържа кофеин и става все по-популярен извън пределите на континента. Много спортисти предпочитат да се ободряват с йерба мате, а футболисти като Лионел Меси помагат за разпространението му по света.

Традиционното мате се консумира най-вече в Аржентина, Уругвай, Парагвай и Бразилия, но почитатели се срещат и в Сирия и Ливан. Това е горещ, горчив чай с кофеин, който има традиционна технология на приготвяне. Прави се чрез накисване на изсушените листа на растението йерба мате. Листата се поставят в съд за пиене с форма на купа или чаша, наричан още "мате", който може да бъде изработен от различни материали - изсушена, издълбана тиква, наречена калабаза, дърво, метал или дори стъкло с кожено покритие.

Билката се залива с гореща вода, а получената отвара се отпива през металната сламка. Пиещият отпива няколко пъти, докато не чуе лек звук, който местните наричат руидито.  Това е знак, че е време в съда да се налее още вода и да се предаде на друг човек. Някои добавят към сместа лимонова или портокалова кора, докато други слагат захар, мед, разтворимо кафе или дори уиски.

Приготвянето и консумацията на йебра мате е цял ритуал. За латиноамериканците това е споделено преживяване. За чуждестранните туристи е чудесна причина да се отправят на пътешествие в Бразилия. А за местния бизнес привличането на повече посетители означава високо потребление и повече клиенти. Традиционната култура на Южна Америка, в това число кулинария, привлича голям поток от хора. 

Бразилия има изключително интересна местна кухня. И макар да е повлияна едновременно и от европейската, африканската и от америко-индианската, тя е доста различна във всеки регион. Едновременно непозната и екзотична, тя изкушава най-вече западни туристи, които я пренасят и извън пределите на Южна Америка.

Но през последните няколко десетилетия йебра мате преживява бум именно извън континента. Тенденцията се обяснява отчасти с популярните футболисти от Аржентина и Уругвай, които пренасят навика да си приготвят напитката и в Европа. Много клубове на Стария континент привличат латиноамерикански спортисти, които играят за местните отбори. И оттук може да се каже, че мате е "напитката на шампионите". Когато националният отбор по футбол на Аржентина пътува до Катар през декември 2022 г., за да играе - и да спечели - Световната купа, футболистите носят със себе си 240 кг йерба мате.

Платформата за съобщения пък WhatsApp наскоро въведе емотикон за мате, което е още едно доказателство за нарастващата популярност на напитката.

Друг фактор за популярността на горчивия традиционен чай е стремежът на хората към по-здравословен начин на живот в ерата след пандемията. Мате съдържа по-високи нива на антиоксиданти от зеления чай или червеното вино и мощна комбинация от витамини, 15 аминокиселини и минерали. Всичко това се дължи на  глинестата почва, в която расте билката.

Матето в отделните райони на континента обаче се приготвя по различен начин. Комбинацията и съотношението е различно в Парагвай, Аржентина и Бразилия, общото обаче е, че напитката никога не се консумира в обикновено кафене. По-скоро това е чай за събуждане или за изпът.

Йерба мате може да се открие и на българския пазар. Макар това да звучи екзотично, страстните привърженици на латиноамериканската напитка у нас не са един или двама.

И докато за американския и европейския пазари матето е просто бизнес, то за Латинска Америка това е ритуал, традиция и преживяване или както казват местните – „матето е за споделяне“.

Споразумението на Китай с Уругвай и китайското влияние в Латинска Америка

Уругвай и Китай задълбочават съвместното си сътрудничество, като затвърдиха ангажимента си по повод сключването на двустранен търговски пакт.

Според съвместно изявление президентът на Уругвай Луис Лакале Пу и премиерът на Китай Ли Цян посочиха желанието си да продължат да работят по двустранно споразумение за свободна търговия, както и да се стремят към такова между Китай и по-широкия търговски блок Меркосур.

Заявката дойде след срещата между двамата лидери през миналата седмица. По време на разговорите Китай и Уругвай описаха двустранните си отношения като "всеобхватно стратегическо партньорство", сравнявайки връзките на Монтевидео и Пекин на тези между Аржентина и Бразилия.

Пекин е особено заинтересован от споразумение за свободна търговия с Меркосур, тъй като това би могло да окаже натиск върху Парагвай - последната южноамериканска държава, която има връзки с Тайпе. Евентуално партньорство може да окаже ефект върху връзките с Тайван, който Китай смята за част от своята територия и поради, който въпрос се поражда геополитическо напрежение.

Уругвай и Китай са се ангажирали с постигането на двустранно споразумение за свободна търговия, като е завършено съвместно предпроектно проучване по повода.

Държавният глава на Уругвай за първи път предложи двустранно споразумение за свободна търговия с Китай през 2021 г., за да осигури на своите износители възможности, подобни на тези, на които се радват Чили, Коста Рика, Еквадор и Перу - държави, които са си осигурили безмитен достъп до втората по големина икономика в света.

Властта в Уругвай е твърдо решена да поддържа тесни отношения с Китай и да участва активно в инициативата "Пояс и път". В този контекст латиноамериканската страна дава сериозна заявка, че ще ускори установяването на споразумението за свободна търговия между Уругвай, Меркосур и Китай.

Предизвикателствата в тази амбиция не са малко. Уругвай среща твърдата съпротива на другите членове на Меркосур - Аржентина, Бразилия и Парагвай, които искат вместо това техният блок да сключи споразумение за свободна търговия с Европа.

През ноември миналата година страните от групата предупредиха, че могат да предприемат "мерки" срещу Уругвай, ако държавата продължи с плановете си за едностранно договаряне с втората по големина икономика в света.

Уругвай също така е подал молба за присъединяване към Транстихоокеанския пакт за свободна търговия, към който Китай също се стреми да се присъедини, но и Монтевидео, и Пекин трябва да преодолеят значителни политически пречки, преди това да се превърне в реалност.

През 2022 г. на Китай се падат 27% от износа на Уругвай, сочат данни на ООН. Понастоящем уругвайското говеждо месо, което съставлява две трети от този износ за Китай, е обложено с 12% мита. За сравнение другите големи износители на говеждо месо Австралия и Нова Зеландия, които имат споразумения за свободна търговия с Китай, плащат мита от 3,3% и 0%.

През 2006 г. Уругвай беше близо до подписване на споразумение за свободна търговия със Съединените щати, но сделката бе отхвърлена поради опасения от изключване от Меркосур. Ако Китай подпише споразумение с Уругвай, месната индустрия може да въведе 0% преференциална тарифа, което ще намали митата със 150 млн. долара.