В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Устремът към електрическа мобилност е огромен шанс за развитието на Латинска Америка

Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, "В развитие", 22.09.2023

16:09 | 22 септември 2023
Обновен: 09:41 | 25 септември 2023
Автор: Галина Маринова

С увеличеното търсене на електрически автомобили и литиеви батерии Латинска Америка има огромен потенциал за развитие и съм оптимист. Но лошата приемственост между правителствата, поляризираното общество в държавите, изключително голяма корупция и престъпност са най-големите пречки пред развитието на континента. Основните проблеми са в лошото управление, стана ясно на Генералната асамблея на ООН. Това каза Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. Гостът коментира рисковете и предизвикателствата пред Латинска Америка през последните години и дали те са намерили място в речите и дискусиите на Генералната асамблея на ООН.

Проблемите на Централна Америка намират място на асамблеята, но е друг въпросът дали присъстващите на форума ще се вслушат, защото напоследък лидерите масово отиват на тази асамблея на ООН, преследвайки лични ползи, коментира гостът. Те отиват там, за да заявят нещо пред света, което ще използват пред собствените си електорати, за да бъдат преизбрани. "Малко лидери се държат като световни лидери. Имат глобално виждане и разгръщат визионерски идеи за бъдещото устойчиво развитие с фокус върху хората. Изказванията на латиноамериканските лидери бяха ключови. Някои от тях ще останат като знакови за генералната асамблея". 

Събеседникът коментира речта на Густаво Петро, президента на Колумбия, който освен, че е "много добър оратор и има дар слово, но и думите му не са лишени от смисъл". "Той говори за проблемите на нашия свят, който е фокусиран върху интереса на правителствата, а не върху дългосрочното развитие на обществата. Говори и за голямото неравенство в Латинска Америка, която е действителност от много години (...).  Говори за расизма, говори за това, че до 50 години 3 млрд. мигранти биха тръгнали от юг на север, ако не се вземат мерки. Интересно е и, че говори за зелени политики и зелено развитие и за това как трябва да се обединим и да търсим решение на големите проблеми - климатични и други, а вътрешнополитическите проблеми трябва да се загърбят". 

За развитието на континента през последните десетилетия гостът коментира, че Латинска Америка винаги върви по-бавно от останалия свят. Тази година растежът на Латинска Америка и Карибите ще бъде около 1,5%, но под 1,7%. Трябва да кажем, че средният за Азия е около 3%. Въпреки че пазарът в Южна Америка силно се либерализира, десетилетия се водят сериозни реформи, оптимизира се, инвестира се в човешки капитал, това не води до сериозно увеличение на продукцията. Все още се разчита много на туризъм и действително пандемията много забави региона. От една страна заради високата смъртност, но и много намали икономическото развитие. 

Какви са краткосрочните проблеми, които лесно могат да се преодолеят и как? Какви са дългосрочните проблеми и свързани ли са с дигитализацията? Има ли психологически проблем в липсата на стремеж за растеж и политики за устойчив растеж? Какви са историческите проблеми и могат ли да се преодолеят сравнително лесно с появата на лидери - визионери? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.