В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

МЕРКОСУР поставя ултиматум за сделката с ЕС, обмисля преговори с Азия

Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, "В развитие", 29.09.2023 г.

15:55 | 29 септември 2023
Обновен: 09:45 | 2 октомври 2023
Автор: Михаела Кирилова

Търговската сделка между ЕС и страните от МЕРКОСУР се подготвя от няколко десетилетия. Сега новоизбраният президент на Парагвай Сантяго Пеня трябва да приеме председателството на групата от бразилският президент Лула до края на годината. На регионална среща на страните от Латинска Америка и Карибския регион, Пеня постави ултиматум на ЕС, че ако сделката не се осъществи до 6 декември, то споразумение изобщо няма да има. Това коментира Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в рубриката „Южна Америка“ с водещ Веселина Спасова. 

Параметрите на условията по сделката засягат производството на парникови газове и изисквания към фуража. Цицелков посочи, че тези условия не са невъзможни, но са сложни за постигане на този етап.

В рамките на рубриката събеседникът коментира още икономиките на Аржентина и Уругвай. Традиционно икономиките на Латинска Америка се развиват заедно, но в последните години много от тях се разделиха. „Ако до скоро Уругвай беше вторият най-голям търговски партньор на Аржентина, то в момента е едва четвъртият след Китай, ЕС и Бразилия. „

Уругвай, макар и дарена с големи природни ресурси, обработваема земя и пасища, е несравнимо по-необлагодетелствена от към излаз на море и връзки с други държави. Страната разчита на много стабилни институции и може да се разглежда като държава близка до политическия модел на САЩ. Уругвай може да се похвали с една от най-бързо развиващите се икономики като има 4,8% годишна инфлация, което е най-ниският процент от 1995 година насам.

„Разполагат с 8 млрд. резерв в своята централна банка и дори съвсем наскоро обявиха, че намаляват лихвите с 10%. Очаква се на следващата среща през октомври да има дори допълнително намаляване на основния лихвен процент.“

Цицелков, сподели, че нивото на развитие на страната като БВП предполага по-високо ниво на образование на цялото население. Той добави ,че една част от населението са добре образовани, докато останалата се приема като работническа класа.

Аржентина от друга страна е в много по-добра изходна позиция, но заради много лошо управление и нестабилност във взетите решения, тя губи позиции. За сравнение през 2018 г. двете валути на двете държави бяха почти сравними, а в момента уругвайското песо се търгува 20 пъти над аржентинското.

„Аржентина има една много нестабилна политика на много широки обществени плащания. Най-високото задължение на страната към международният валутен фонд е около 44 млрд. долара - 85% от брутния вътрешен продукт на Аржентина отива за покриване на техните дългове. „

Повече за сделката на между ЕС и МЕРКОСУР може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.