В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Латинска Америка не е готова да се откаже от петрола и да го замени с ВЕИ

Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Латинска Америка, във "В развитие" 17.11.2023 г.

15:44 | 17 ноември 2023
Обновен: 16:11 | 17 ноември 2023
Автор: Георги Месробович

Все още най-големите производители на петрол от Латинска Америка нямат намерения да се откажат от него. Дори търсенето на петрол да достигне едно плато, петролът в Латинска Америка все още ще е ключов и ще има нужда от него. А данни от доклад на ООН разкриват, че в Латинска Америка и Карибите 43,2 милиона души страдат от глад, което се равнява на 6,5% от населението там. Хаити е най-сериозният и брутален пример - там 97% от хората в определени региони имат проблем с изхранването, а над 30% от децата страдат от хранителна несигурност, това коментира Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Латинска Америка, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Данни от доклад на ООН разкриват, че в Латинска Америка и Карибите 43,2 милиона души страдат от глад, което се равнява на 6,5% от населението там. Това е знак за много сериозен проблем, който съществува от много време и се засили по време на Covid пандемията, когато спряха доставките, а опитите на правителствата за справяне с него не са достатъчни, каза Цицелков.

 „Там където наистина е най-сериозно е Карибският басейн, където около 60% от населението изпитва някакъв недостиг на хранителна несигурност, недостиг на качествена храна.“

Латинска Америка има обща стратегия за много неща като енергийната политика и позицията спрямо войната между „Хамас“ и Израел, но за този проблем няма обща стратегия и даже много от политиките в различни държави се различават, обясни гостът. Той допълни, че в Аржентина се наблюдава децентрализацията, като справяне с този проблем, а Бразилия разчита на доставки на продукти от централното правителство. Гостът каза, че когато има проблем с качеството на храната и недохранването, това води до здравословни проблеми, което ще натовари здравната система.

Голям проблем е и износа на стоки от тези държави, тъй като в Перу, където се отглежда най-качествената и хубава киноа, тя се експортира, за да може държавата да си осигури други материални нужди, което оставя много местни без препитание. Друг проблем е и все по-голямото отглеждане на кока и палми за палмово масло. Палмовото масло е култура, която се използва изцяло за експорт, като се използва в бързото хранене в други страни.

Хаити е най-сериозният и брутален пример, където международната общност има най-много вина, тъй като не се е намесила. Там 97% от хората в определени региони имат проблем с изхранването, а над 30% от децата страдат от хранителна несигурност. Цицелков обясни, че гладът е концентриран в няколко държави с многобройно население, като с наши усилия може да се преодолее детската бедност. Той допълни, че цената на здравословно меню е най-скъпа в Латинска Америка.

Големите транснационални компании от така наречените „бананови републики“ използват твърде много вода за отглеждане на плодовете за износ, като това поражда суша в определени места. В Латинска Америка има и проблем със затлъстяването, който не е породен от количеството храна, която се яде, а от нейното ниско качество и голямата консумация на захар, обясни гостът.

„Латинска Америка все още сериозно разчита на износа си на фосилни горива; особено когато говорим за Бразилия, тя има вторите по големина залежи - около 13 милиарда барела, много по-малко от Венецуела. Цяла Латинска Америка има голяма зависимост и голям апетит към горива, но е и много сериозен нетен износител. Има проекти за 319 гигавата соларни и въздушни мощности до 2030 г. Не е напълно сигурно, че лидерите на Латинска Америка, особено тези от „розовата вълна“, ще се съгласят на подобен план (представен от ЕК).“

Гостът обясни, че Гвиана има бум на износа на нефт, а залежите, с които разполагат, ще помогнат на БВП на страната да нарасне с 37% за година.

Все още най-големите производители на петрол от Латинска Америка нямат намерения да се откажат от него, каза Цицелков. Дори в Бразилия, където на президентските избори спечели Лула, който бе опонент на досегашните политики на Болсонаро за изсичане на гори и незачитане на природата, Лула не може да приложи тези идеи на практика. В момента Бразилия разработва огромно находище на устието на Амазонка, каза гостът.

„Дори търсенето на петрол да достигне едно плато, по-спокойно търсене, петролът в Латинска Америка все още ще е ключов и ще има нужда.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.