В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Левите лидери в Латинска Америка вкупом осъдиха Израел, но целят политически ползи

Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, "В развитие", 10.11.2023 г.

15:25 | 10 ноември 2023
Автор: Даниел Николов

Макар първоначално да бяха по-умерени, след ударите в бежанския лагер Джабалия в Газа почти всички правителства в Латинска Америка се обявиха вкупом срещу Израел. Но тази позиция беше по-скоро насочена срещу САЩ, а всяка една държава използва кризата за вътрешно говорене и решаване на вътрешни проблеми. Това коментира Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Позицията е много координирана. Много от президентите имат обща лява визия, като само силно десните правителства - Гватемала и Коста Рика - се заявиха силно в подкрепа на Израел."

Няколко държави отзоваха посланиците си от Тел Авив, но този дипломатически натиск няма да окаже особено влияние върху действията на Израел в Газа, каза Цицелков и добави, че въздействието вече се проявява по друг начин.

"Колумбия спря да получава доставките на оръжие от Израел, които са толкова важни за борбата им с наркотерористите... Израел има исторически много голяма роля за въоръжаването на Латинска Америка, като винаги са били свързани с десните диктаторски режими - близки до САЩ - така че анти-израелските сентименти много лесно хващат корени в региона."

Освен голямата палестинска диаспора, местното население, което придобива все по-голям глас напоследък, също подкрепя палестинската кауза, идентифицирайки своето минало с изселванията и гоненията на палестинци от Израел, обясни Цицелков.

Мексико първо осъди нападението на "Хамас", а след това започна да се опитва да се позиционира като лидер на Глобалния юг, по подобие на Бразилия, със заявки за намиране на мирно решение.

"Тази позиция е символна - тези лидери са прагматици, технократи, има голяма вероятност тази лява вълна да потъне под една нова крайна дясна вълна, и са много внимателни да не развалят своята геополитическа позиция."

Докато конфликтът в Украйна беше далечен за обществата в Латинска Америка, новата криза в Газа е възприемана много по-близко, не само защото сред отвлечените или убити има жители от района. Борбата на палестинците се разглежда като отзвук на борбата с колониализма, като силовото заселване на израелци в палестински територии има своите паралели в Латинска Америка, каза Цицелков.

"Говореното ескалира толкова, че президентът на Колумбия сравни Израел с нацистите в един момент."

Какво показват новите по-облекчени политики за носене на оръжие в страните от Латинска Америка може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.