В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Как Уругвай постига повече от България, без да замърсява природата си

Проф. Йоаким Каламарис, икономист, предприемач и почетен генерален консул на Източна Република Уругвай, "В развитие", 17.03.2023 г.

18:00 | 17 март 2023
Обновен: 20:18 | 17 март 2023
Автор: Даниел Николов

С избирането на президента Луис Лакале Поу в края на 2019 г. Уругвай прекъсна почти 15-годишното управление на левицата и започна финансови реформи, отваряйки се повече към света. Има очаквания за засилване на външната политика на страната, която е двигател на латиноамериканския съюз МЕРКОСУР, а добрата икономическа дисциплина позволи на президента да поиска намаление на данъците за домакинствата и малкия бизнес на фона на проблемите в съседните Бразилия и Чили. Това коментира проф. Йоаким Каламарис, икономист, предприемач и почетен генерален консул на Източна Република Уругвай, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Ролята на Уругвай в региона е като Белгия в ЕС - сравнително малка географски, но всяко едно развитие в Уругвай повлиява на останалите процеси в Латинска Америка. Тя е флагът и надеждата на Латинска Америка".

Реваншизмът не съществува на политическата сцена в Уругвай и промяната на политическите партии на власт не означава промяна в посоката на развитие на страната, обясни Каламарис. "Врагът на доброто в Уругвай е най-доброто, а не лошото."

Страната наблюдава устойчив 5% ръст на икономиката през последните години, като това се дължи на постоянния диалог за развитието на страната между гражданите и политиците. Това се вижда и в отношението към природата, добави Каламарис.

"БВП на Уругвай е около 60 млрд. долара, а в България е около 80 млрд. - ако сравним индустрията и усилията, Уругвай постига много повече, без да замърсява околната среда", даде за пример той.

Водещи сектори са животновъдство, производство на целулоза, вина, както и добър IT сектор, подпомогнат от липсата на бюрокрация.

Има голям интерес от български, гръцки и румънски граждани да емигрират в Уругвай, привлечени от репутацията на страната за законност и спокойствие, коментира Каламарис. Пътуванията на българи до Уругвай често се съчетават с посещения на Парагвай, Аржентина и Бразилия.

"Българската общност е огромна - не само в Уругвай, а в цяла Латинска Америка", но е трудно да се направи точна статистика, тъй като България не е активна в общността там.

Освен в IT индустрията, българските компании могат да намерят ниши в банковия сектор, животновъдството, а има и възможности за внос.

"Уругвай е една високо-морално икономически, социално и бизнес страна - законодателството е работещо и наказанието не е мираж. Тези компании, които са достойни, могат да присъстват и работят на уругвайския си пазар".

Големи притеснения за земеделците причиняват продължителните засушавания през последните години, като държавата предлага субсидии и други помощи за производителите.

Страната поддържа добри отношения и комуникация със съседите си на континента и няма геополитически търкания.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.