БВП на Германия може да се свие с 10% през второто тримесечие

Много потребители изпитват несигурност и експортната индустрия на най-голямата европейска икономика вероятно ще пострада допълнително

16:50 | 27 май 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия би могъл да се свие с повече от 10% през второто тримесечие в сравнение с първото на фона на мерките в борбата с коронавируса. Това прогнозираха от Германския институт за стопански проучвания (DIW), пише онлайн изданието Finanzen.

Икономическият барометър към института спадна до ново ниво от 20 пункта през май, след като през април стойността му за второто тримесечие все още беше малко под 37 пункта.

След частичните облекчения около пандемията най-голямата европейска икономика отново набира скорост, което се вижда и от подобряването в бизнес доверието. "Спадът обаче е драстичен и ще се очаква дълго възстановяване", заяви директорът за икономическите прогнози към института Клаус Мишелсен.

Международният бизнес вероятно ще се срине на фона на пагубните ефекти от пандемията в световен мащаб и търсенето, особено на капиталовите стоки, ще остане слабо. "Това се отразява особено много на германската икономика, която е силно ориентирана към такива стоки", заяви той.

Мерките ще отпадат постепенно, а на много места служителите работят при непълен капацитет, за да се отговори на хигиенните изисквания. Настъпиха и промени в потребителското поведение.

„От една страна, компаниите и доставчиците на услуги постепенно се връщат към нормалния си ритъм на работа, но от друга страна, търсенето на продуктите и услугите отново нараства до нивата от преди пандемията“, заяви германският експерт Саймън Юнкер.

Много потребители изпитват несигурност и експортната индустрия вероятно ще пострада от натиска на безработицата, която нараства значително в много страни.

Въпреки негативните прогнози и силния спад през април определени германски компании са малко по-оптимистични през май. Повечето компании считат, че положението с промишлените поръчки ще бъде доста лошо през настоящия месец и че в резултат на това ще трябва да съкратят свои служители, пише Die Zeit.

В други сегменти на икономиката предприемачите отново са леко оптимистично настроени, констатира Институтът за икономически проучвания Ifo чрез данните на барометъра си за заетостта. Икономическите експерти вече бяха установили минимална положителна тенденция в индекса на бизнес климата на Ifo. Барометърът по заетостта отбелязва лек ръст с 2,0 до 88,3 пункта. Данъчните консултанти и търговците на велосипеди ще бъдат едни от печелившите в кризата в Германия. Търговията на дребно и хранителната индустрия също отбелязват подобрение.

Междувременно според данни на Федералната статистическа служба в Германия на годишна база расте броят на хората, декларирали облагаеми приходи в размер на над един милион евро от заплати или други източници на доходи. През 2016 г. е имало 22 900 такива данъкоплатци - с 1700 повече в сравнение с предходната година. Средно тези много богати хора декларират облагаем доход от 2,7 милиона евро.