Германските промишлени поръчки бележат рекорден спад през март

Те се свиват с 15,6% спрямо февруари

11:00 | 6 май 2020
Обновен: 11:00 | 6 май 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германските производствени поръчки регистрират рекордно понижение през март спрямо предходния месец в резултат на коронавирусната пандемия и ограниченията около нея. Това стана ясно от оповестени днес данни на Федералната статистическа служба в Германия Destatis, информира Investing.com.

Производствените поръчки се свиват с 15,6% през март в сравнение с февруари. Това представлява най-резкият спад от началото на статистиката през 1991 г. насам. Така очакванията на икономисти за понижение от 10% не се оправдаха.

Вътрешните поръчки регистрират спад от 14,8% през март в сравнение с предходния месец. Поръчките от чужбина се понижават с 16,1%, като тези от еврозоната намаляват със 17,9%, а поръчките от останалата част на света - с 15%.

Бизнес климатът в най-голямата европейска икономика падна до най-ниското си ниво от април 2009 г., сочат изчисления на Института за икономически изследвания Ifo. Обратът настъпи, след като коронавирусът и мерките за овладяването му парализираха части от икономиката и прекъснаха веригите на доставки.